Repliik: Luisates näguderaamatusse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tea Raidsalu
Tea Raidsalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Üha enam inimesi kasutab suhtlemiseks Facebooki. «Näguderaamatu» plussidest ja miinustest on varemgi juttu tehtud. Muret tekitab ennekõike see, et sinna pääsemiseks on osa kasutajaid pidanud valetama ja andmeid võltsima.

Facebooki kasutamise tingimused näevad ette, et alla 13-aastastel ei ole sinna asja. Ent pole ju raketiteadus kirjutada vajalikesse lahtritesse nõutud number.

Kummastust tekitab seegi, kui lapsele kontot luua aitav täiskasvanu lubab tal valetada, sest muud moodi pole võimalik. Kas on õige anda lapsele luba luisata — väitku ta pealegi, et kõigil teistel temaealistel seal juba on konto?

Miks on kaheksa-aastasel vaja veebis rippuda? Vaevalt et talle meeldib, kui ema, isa või õpetaja tema käikudel ja sõnadel silma peal hoiab. Ometi oleks seda vaja: möödunud aasta kuritegevuse kokkuvõttest nähtub, et alaealiste vastu suunatud kuritegude arv on murettekitavalt suur.

Küberkiusamist ei peeta kuriteoks, ehkki see võib oma amoraalsuses ületada igasugused piirid ja tuua kaasa tõsiseid tagajärgi.

Tagasi üles