Elektrikatkestused segavad kuivati tööd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kissa-Märdi kuivati jääb elektrikatkestuste ajal seisma ja talu peremehe Väino Viidebaumi sõnul tekitab see segadust kogu majapidamises, sest põllult toodav vili peab kärus järge ootama.
Kissa-Märdi kuivati jääb elektrikatkestuste ajal seisma ja talu peremehe Väino Viidebaumi sõnul tekitab see segadust kogu majapidamises, sest põllult toodav vili peab kärus järge ootama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiratsi valla Kissa-Märdi talu on pidanud mitmel päeval tundideks kuivati seiskama, sest  Eesti Energia on kavandanud nendele nädalatele liinihooldustööd.


Talu peremees Väino Viide­baum ütles, et energiafirmale kuuluv osaühing Jaotusvõrk teatab voolukatkestustest ette, kuid ometi tähendab see, et remondi ajal talus suur osa tegemistest seisab.



«Voolukatkestused on olnud juba mõnda aega paar päeva nädalas,» nentis talunik. «Kui hommikul kella üheksast elekter kaob ja tööpäeva lõpuks tagasi tuleb, seisab mul kuivati päev otsa, traktorikärud on vilja all kinni ja segadus suur.»



Paar tundi viibib ka lehmade õhtune lüps, kuid sellega tullakse siiski toime.



«Ma saan aru, et liine peab parandama, aga ka talul on tänavu raske, sest märga vilja oleks vaja katkematult kuivatada,» lausus Viide­baum.



Ta lisas, et eelmisel nädalal tehtud kahepäevasest voolukatkestusest polnud talle teada antud. Seda põhjendasid elektrimehed avariiga liinil.



Vasara külas asuv Ojakalda talu on varem neli-viis päeva elektrita olnud ning saanud elektrifirmalt teate, et ka oktoobris mitmel päeval voolu ei ole. Lüpsiks ja kuivati töös hoidmiseks tuleb sel ajal käima panna traktori toel töötav jõujaam, kuid põllutööd jäävad siis tegemata.



«Jõujaama käigushoidmine tekitab 400-500 krooni lisakulu päevas, sest traktor ju töötab kogu aeg,» lausus Erlend Meister.



Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg ütles, et ettevõte mõistab põllumeeste muret. «Samas on ka elektrivõrgu ehitusfirmadel töö pikalt ette planeeritud ning aegu ümber tõsta on väga keeruline, sest tegemist on suurte projektidega,» lausus Hamburg. «Alati räägime enne katkestust klientidega läbi ja üritame jõuda kompromissini.»



Praegu käib Mustla—Kalmetu õhuliini rekonstrueerimine, mille käigus vahetatakse vanu elektrimaste uute vastu ja ehitatakse haruliinidele lahutuspunkte, mis võimaldavad rikke puhul elektrikatkestuse ulatust vähendada ja rikkekoha suuremast võrgust eraldada.



Kommunikatsioonijuhi jutu järgi on liinimehed katkestusest etteteatamisega jäänud hiljemaks kui nõutud üheksa päeva vaid ühel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles