Mulgid peavad kingiga suuri plaane

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kultuuri instituut, mida juhatab Kristel Habakukk, saab jätkata ajalehe "Üitsainus Mulgimaa" väljaandmist.
Mulgi kultuuri instituut, mida juhatab Kristel Habakukk, saab jätkata ajalehe "Üitsainus Mulgimaa" väljaandmist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk kirjutas kolmapäeval alla lepingule, millega instituudile kingiti kunagine Sooglemäe talu koos kõrvalhoonete ja ligi seitsme hektari maaga.


Vana suurtalu asub Valgamaal Helme vallas ja kingituse tegid Taagepera lossi omanikud.



Talust on säilinud kahe korstnaga häärber, maakividest tall-laut, maakividest ait koos võlvkeldriga ja kunagine rehealusega aidaruum ning õuel on veel väiksem ilma korstnata rehetare.



Õuele toob allee ja talu ümbritseb väike parkmets.



Instituut oli sobivat talukompleksi otsinud aastapäevad.


«Pakkumisi tehti meile paarikümne ümber, seega päris palju,» rääkis Kristel Haba­kukk. «Oli ka selliseid talusid, millest oli alles vaid puudesalu, ning pakuti isegi silikaathooneid!»



Sooglemäe talu sobis pakutud variantidest kõige paremini. Mõnel kandidaadil olid küll uhkemad häärberid, ent puudusid kõrvalhooned. Kuigi Sooglemäe ehitised vajavad põhjalikku renoveerimist, on neil kõigil korralik katus ning ükski otseselt ei lagune.



«Mõnel on isegi uks lukus!» oli Habakukk rahul.



Esialgsel hinnangul läheb külastuskeskuse ehitamine maksma kolmkümmend miljonit krooni. Raha hakatakse taotlema mitmesugustest programmidest.



«Kohe käivitub protsess keskuse planeerimiseks, arendamiseks ja tasuvusanalüüsiks ning täpsemad kalkulatsioonid peaksid valmima järgmise aasta alguseks,» ütles instituudi juht. «Samuti on ees põhjalikud planeerimisseminarid ning kindlasti tuleb juba olemasolevatele plaanidele häid mõtteid lisaks.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles