Kooliviinaskandaal kõigutab vallavolikogu esimehe tooli

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aastal õnnestus Saarepeedi vallavolikogu esimehel Marek Tanvaldil umbusaldusavaldusest hoolimata ametisse jääda. Veebruari istungil tuleb tal sellega taas silmitsi seista.
2007. aastal õnnestus Saarepeedi vallavolikogu esimehel Marek Tanvaldil umbusaldusavaldusest hoolimata ametisse jääda. Veebruari istungil tuleb tal sellega taas silmitsi seista. Foto: Elmo Riig

Saarepeedi vallas on juba nädalaid käärinud tüli, mille üks ajendeid on vallavalitsusele laekunud arve kasti viina eest. Alkoholi vastuvõtjaks oli arvel märgitud volikogu esimees Marek Tanvald ja kliendiks Saarepeedi kool.

Reformierakonna Viljandimaa arendusjuht Tanvald ostis 12 pudelit Viru Valget Viiratsi Konsumist juba oktoobris. Kired lõid selle ümber lõkkele aga alles detsembris, kui 76.62 euro (1198.80 krooni) suurune arve vallavalitsusse jõudis. Tegemist oli Viljandi tarbijate ühistu saadetud meeldetuletusega, sest esimest arvet polnud keegi ära maksnud.

Saarepeedi rahvaliitlasest vallavanem Salme Koplikask rääkis, et kuna kool polnud viina kasutanud, ei soostunud omavalitsus selle eest ka maksma. Selle asemel nõuti selgitusi Marek Tanvaldilt, kelle ütlemist mööda oli arve sattunud lihtsalt valesse kohta.

«Marek ütles, et see on erakonna arve; et see ei ole kooli ja vallaga seotud,» sõnas Koplikask. Täpselt sama olevat volikogu esimees kinnitanud rahvaliitlasi volikogus juhtivale Rein Männikule.

«Sakalale» väitis Marek Tanvald siiski, et Reformierakonnal pole viinakastiga samuti mingit seost. Volikogu esimehe jutu järgi pidanuks arve minema osaühingule Dion, kuid et ta on Viiratsi Konsumist mitu

korda just vallale kaupa ostnud, kirjutas poe juhataja kliendiks kogemata Saarepeedi kooli.

«See oli tõesti minu apsakas,» tunnistas kaupluse juhataja Kaire Õunap. «Viga juhtus sellest, et Tanvald on võtnud kogu aeg kaupa Saarepeedi vallale.»

Kurioosne detail, et viinakasti hankijana läks kirja kohalik põhikool, tulenes Õunapi sõnul sellest, et kunagi oli volikogu esimees koolile želatiini ostnud. Vanad andmed kandusid uuele arvele üle.

Tanvaldi seletust mööda on ta enamasti ostnud valla nimel torti ja muud esindusülesanneteks vajalikku, kuid 2009. aasta 2. veebruaril läks tõepoolest vaja ka želatiini. «Minu ema töötab Saarepeedi kooli majandusjuhatajana ja palus seda tuua,» põhjendas ta.

Viinaarvega juhtunud eksitust Tanvald oma sõnul lihtsalt ei märganud ja kirjutas sellele hooletusest alla. Seejärel olevat ta arve edastanud osaühingule Dion, kuid seal jäeti see millegipärast õigel ajal maksmata. Nii saatiski ühistu tükk aega hiljem vallamajja kordusarve ja kummaline lugu tuli päevavalgele.

Omaette teema on see, et õigupoolest pole Saarepeedi volikogu esimehel õigust soetada valla nimel ei viina, torti ega želatiini. Vallavanema andmetel võib Tanvald esinduskohustuste täitmiseks oste teha vaid ühes Viljandi lillekaupluses.

Marek Tanvaldile tuli üllatusena, et tal ostuvolitusi pole, sest seni polnud keegi tema tähelepanu sellele juhtinud. «Seetõttu ei teadnud ma, et olen midagi valesti teinud.»

Koalitsioonikaaslane Rein Männik ei usu Marek Tanvaldi eksituse juttu ja arvab, et too üritas meelega viinaarvet valla kaela veeretada.

«Me olime selle peale ikka väga pahased,» teatas Männik.

Sellest hoolimata ei kaalunud rahvaliitlased Tanvaldi tagandamist, vaid piirdusid tõsise jutuajamisega.

Umbusaldamine seisab esimehel järgmisel volikogu istungil siiski ees — sellekohase avalduse esitasid esmaspäeval kolm opositsiooni liiget. Ehkki usaldamatuse põhjusteks on Ain Sibul, Arvo Mirka ja Ando Adamson märkinud volikogu esimehe vähese huvi valla elu korraldamise vastu ja töökohustuste kehva täitmise, selgus mitteametlikest vestlustest, et selles on suur roll ka kooliviina juhtumil.

Ametlikke umbusaldamise põhjuseid täpsustades tõi Ain Sibul välja, et Tanvald pole osalenud paljudel Viljandimaa omavalitsuste liidu koosolekutel ja valdade ühinemist puudutavatel nõupidamistel. Samuti tahtis ta detsembri volikogus panna esimesele lugemisele valla 2011. aasta eelarve, ehkki eelarvekomisjon polnud seda veel kordagi arutanud. Seejuures on Tanvald ka eelarvekomisjoni esimees.

Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis toitlustuserialade õpetajana töötav Tanvald võttis omaks, et paljudele koosolekutele pole ta tõepoolest jõudnud, sest need on tundidega samal ajal. Eelarve varast volikogu ette viimist põhjendas ta aga sooviga volikogu liikmeid informeerida.

Kas umbusaldusavaldus veebruarikuisel istungil läbi läheb, sõltub rahvaliitlastest, kes ei ole otsust veel teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles