Viljandis vahetuvad parkimiskontrolörid

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Kui praegu kontrollib Viljandis tasulise parkimise korra täitmist turvafirma G4S, siis üsna pea hakkab seda tegema uus ettevõte, kes trahvide mahu pealt enam ei teeni.

Praegu saab G4S igalt 7.65-euro­selt viivistasult endale 85 protsenti ning linnakassasse tuleb veidi üle euro. Tõenäoliselt järgmisel kuul ametisse asuv G4S-i tütarfirma, aktsiaselts Ühisteenused hakkab aga linnalt saama iga kuu töö eest 1764 eurot ning kogu summa, mis valesti parkijatelt laekub, läheb linnale.

«Et kontrollijatel ei tekiks eesmärki määrata väga palju viivistasusid,» põhjendas otsust Viljandi majandusameti juhi kohusetäitja Priit Vihuri. Samas väitis ta, et G4S pole ka oma tegevusaja jooksul üritanud liiga palju trahvida. «Aga selline võimalus on üleval,» tõdes ta.

Arvud näitavad siiski, et viivistasudelt suurema osa endale saamine on pannud kontrollijad agaramalt tööle. Kui 2009. aastal määrati valesti parkimise eest viivistasu 1351 korral, siis mullu vormistati neid 1718. Kaks aastat tagasi läks samuti kogu valesti parkijatelt saadud raha linnakassasse.

Autojuhile parkimiskorralduses midagi ei muutu. «Meie kord on autojuhtidele soodne ja aitab meil kesklinnas parkimist korraldada,» lausus Vihuri. Ta meenutas, et kui veel mõni aasta tagasi võis Viljandi tasulise parkimise alale auto tasuta jätta pooleks tunniks, siis nüüd saab parkimiskella kasutades autot tasuta tänava ääres hoida kaks tundi.

Et Ühisteenuste kontrolörid hakkavad viivistasude määramiseks kasutama väikseid arvuteid ning kõik otsused kantakse interneti kaudu kohe registrisse ja trükitakse sündmuskohal paberile, peaks Priit Vihuri arvates hilisemate vaidluste hulk vähenema.

«Subjektiivsust jääb vähemaks,» sõnas ta.

Ehkki Ühisteenused on turvafirma G4S tütarfirma, ei hakata parkimiskontrolöride tööd koordineerima enam G4S Viljandi kontorist. «Edaspidi alluvad kontrollijad otse Tartu esindusele,» selgitas G4S Viljandi müügijuht Tõnu Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles