Kino rajamisega algust teinud kaubanduskeskus plaanib uut laiendust

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Centrum 2 on kavandatud platsile, mis praegu on bussijaama ja Centrumi keskuse vahel kasutusel parklana.
Centrum 2 on kavandatud platsile, mis praegu on bussijaama ja Centrumi keskuse vahel kasutusel parklana. Foto: Kalle Kadalipp

Samal ajal kui ehitajad alustasid Centrumi ärikeskusele kino tarbeks pealeehituse rajamist, jõudis raekotta keskuse omanike plaan ehitada Centrumi ja bussijaama vahelisele platsile ärikeskuse uus osa.

Praeguse parkla asemele kavandatava Centrum 2 plaan pole väga uus, sest juba 2008. aastal oli kaubanduskeskuse omanikel mõte teisele poole Uut tänavat laieneda. Toonase idee järgi neljakorruseline ehitis on nüüd asendunud pisut madalama hoonega.

Kui maksimaalselt 5000 ruutmeetri suuruse pinnaga maja peaks valmis saama, muutuks Centrumi ärikeskus mitmesaja meetri pikkuseks, sest üle Uue tänava on kavas ehitada klaasist galerii, mille kaudu saavad inimesed keskuse ühest osast teise jalutada. Ruutmeetreid oleks praegusega võrreldes peaaegu kaks korda enam.

Parkimiskohti pole ettevõtjatel plaanis kaotada: need koliksid kaubanduskeskuse katusele. Ruumi on jäetud ka võimalusele, et autoparkla võib tulla keldrisse.

Juurdeehitise plaan on esialgu nii toores, et planeeringut pole linnavalitsuses veel arutatud. «Tean, et selline plaan on meile tulnud, aga pole jõudnud sellega tegelda,» ütles abilinnapea Kalvi Märtin.

Centrumi konkurent Uku keskus ei vaata naabri võimalikku paisumist pealt käed rüpes. Temagi on esitanud palve muuta oma detailplaneeringut nii, et saaks uue osa juurde ehitada. Sel nädalal tunnistasid linnajuhid selle planeeringukavandi avalikustamiseks sobivaks.

«Tahame kindlasti laieneda, sest meil on potentsiaalseid kliente, kes praegu kuidagi Uku keskusesse ei mahu,» nentis Uku omanikfirma Eften Capital juht Viljar Arakas. Et kaks suurt keskust tahavad laieneda, tähendab Arakase sõnul, et neil mõlemal läheb hästi. «See näitab, et Viljandi ärikeskus kolib kindlalt selle ristmiku äärde, kus asuvad Uku ja Centrum,» nentis ta.

Ka Centrumi arendajad Rauno Tuula ja Riho Maisa on veendunud, et Viljandi äripidamise keskus on Centrumis ja Ukus. «Oleme ka tublisti vaeva näinud, et kauplusi just siia meelitada,» selgitas Maisa.

Viljandi abilinnapea Kalvi Märtin pole analüüsinud, kuivõrd annab kahe keskuse laiendamine märku Viljandi majanduskliima paranemisest. «Pigem võib mõelda, et mille arvelt see laienemine tuleb,» lausus Märtin ja viitas vanalinnas hääbuvale ettevõtlusele. «Eks see ole vist paratamatu, et ärid kolivad keskustesse ja vanalinna pisipoed jäävad tühjaks.»

Riho Maisa on siiski arvamusel, et eeskätt tuleneb laienemine Tartu suurte keskuste, mitte Viljandi pisipoodide arvelt. «Meie eesmärk on, et viljandlased saaksid ostud oma kodus ära teha ega pea selleks Tartusse sõitma,» selgitas ta.

Centrum 2 ehituse plaane arendajad avada ei soovi. Nad kinnitasid, et need on küll tehtud, kuid avalikustada olevat neid veel vara. Esialgu tuleb alustada detailplaneeringu kehtestamisest, mis võtab mitu kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles