Nikolai Baturin – Tarvastu kandist Avarilma

, kirjanik ja kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Baturin sündis 5. augustil 1936 Arumetsa külas Suislepa vallas Viljandimaal. Ta on kirjutanud luulet, proosat, näidendeid, filmistsenaariume ja esseistikat. Baturin on oma raamatuid ise illustreerinud ning oma näidendeid lavastanud.
Nikolai Baturin sündis 5. augustil 1936 Arumetsa külas Suislepa vallas Viljandimaal. Ta on kirjutanud luulet, proosat, näidendeid, filmistsenaariume ja esseistikat. Baturin on oma raamatuid ise illustreerinud ning oma näidendeid lavastanud. Foto: Elmo Riig

Tarvastu mail sündinud kirjanik Nikolai Baturin sai 80-aastaseks. Tema loometee on kestnud kauem kui pool sajandit ning on toonud lugejateni nii proosat, luulet, näidendeid kui esseistlikke mõtisklusi. Selle aasta algul pälvis ta ka Eesti kultuurkapitali elutööpreemia. Ta elu ja töö aga jätkuvad, ja õige mitmel rajal. 

Mullu ilmus Baturinilt Loomingus murdekeelne luuletsükkel «Silmä pilk», äsja uus lühiromaan «Mongolite unenäoline invasioon Euroopasse». Teoksil on veel ka Aleksandr Bloki luule tõlked ja filmistsenaarium 2002. aasta romaanivõistluse võitnud «Kentauri» põhjal.

Neisse hargnevatesse loomeradadesse ongi kätketud see, mida Baturin ise nimetab Avarilmaks. Baturini kirjutatule on omane leppimatus ettekujutusega siinse keele, kirjanduse ja mõttelaadi väiksusest, argisusest, haardeahtusest. Tema keeles segunevad murde- ja uudissõnad globaalpoeetilise haritusega. Ta ei pelga suuri sõnu ega suurtähti, ja ometi on ta teoste mõistmisel vähemalt sama kaaluga vaikuste ja pauside tajumine. Baturini romaanide tegevuspaigad on ta enda nähtud taigad ja kõrbed, stepid ja ookeanid – kogu inimvaimule hoomatav aegruum ja alati ka see hoomamatu, mille poole inimene püüdleb või peaks püüdlema. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles