Viiruste levik tõmbab haiglauksed koomale

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla nakkustõrje arst Ruth Männik
Viljandi haigla nakkustõrje arst Ruth Männik Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna haiglad teatasid külastuspiirangust mõni aeg tagasi, üleeile andis soovituse mitte lähedasi vaatama minna Viljandi haigla ja tänasest kehtib külastuspiirang Tartu ülikooli kliinikumis.

Viljandi haigla nakkustõrje arst Ruth Männik ütles, et midagi erilist lahti ei ole, pigem on see ettevaatusabinõu gripi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkuste leviku piiramiseks.

«Meil on mõned gripihaiged sees ning levivad noro-, rota- ja muud viirused,» rääkis ta.

Arsti meelest pole praegu hea mõte minna haigestunud sõpra või sugulast vaatama ja veel lapsi kaasa võtta.

Küsimusele, kas rohkem kaitstakse patsiente väljast tulevate viiruste eest või külalisi, vastas arst, et ettevaatlik tuleb olla mõlemas suunas. «Praegu levib palju respiratoorseid viirusnakkusi ja ka gripijuhud sagenevad. Püüame hoida, et asi ei läheks hullemaks.»

Terviseameti Viljandimaa esinduse spetsialisti Jaana Pullmanni sõnul registreerisid arstid 17.—23. jaanuarini Viljandimaal 230 ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumist, neist 88 lastel. Tuvastati ka seitse gripijuhtu, neist üks on laboratoorselt kinnitatud. Kõik grippi haigestunud olid täiskasvanud.

Haigestumiste tõus nädal varasema ajaga võrreldes oli 24 protsenti.

Kui palju haigeid tegelikult on, ei oska keegi öelda, sest neid, kes arsti poole ei pöördu, on väga palju.

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar kinnitas, et haigestumiste kasv on täheldatav kogu Eestis.

«Möödunud nädalal registreeriti ülemiste hingamisteede viirusnakkusi 6442, nädal varem oli see näitaja 5199, nii et kasv on ilmne. Samal ajal suureneb tunduvalt ka gripijuhtumite arv.»

Kuulo Kutsar rõhutas, et midagi erakorralist lahti ei ole, see on tavaline talvine haiguspuhang. Ka haiglates külastuspiirangu kehtestamine on vaid mõistlik soov viiruste levikut vältida.

Küsimusele, kui palju võiks tegelikult haigeid olla, arvestades, et paljud põevad tõve läbi püstijalu, vastas spetsialist, et kokku võib nakatunuid olla 30—40 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles