Kaks vanavaralaata Viljandis korraga, kalastusfolgist rääkimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvistelt vanavaralaatadelt võib leida põnevaid esemeid.
Suvistelt vanavaralaatadelt võib leida põnevaid esemeid. Foto: Kristjan Teedema

Kui laupäeval, 30. juulil kell 10 Viljandi kesklinna õunaaias kauplemine endale kasutuks muutunud asjadega algab, on linna piiri taga Jämejala külas suur vanakraami- ja käsitöölaat juba terve tunni avatud.

Kord aastas juuli viimasel laupäeval Jämejala külas peetav vanavaralaat on mõneti kui elava ajaloo näitusmüük. Sellised laadad on vanavarahuviliste, kollektsionääride, restauraatorite kohtumispaigaks, kes kõik on üldjuhul ka head ajaloo asjatundjad.

Inimesed, kes on vanavaraga aastaid tegelenud, ei nimeta seda mitte niivõrd tööks, vaid oma elustiiliks. Tihti ei ole mõne asja ostu- ja müügihind märkimisväärne, kuid sellega kaasas käiv lugu ja faktid on nagu peatükk ajalooõpikust. Näiteks on kunagisel majapidamiskaalulgi mitu head nimetust: margapuu ehk päsmer, Lõuna-Eestis aga öeldi selle kohta hoopis päsul, pässul ja pästle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles