Rein Sikk: Vallavanem kui tundmatu liider

, «Eesti Päevalehe» vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Sikk
Rein Sikk Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ajakirjanik Rein Sikk kirjutab tänases «Eesti Päevalehes» väikevaldade kurvast olukorrast. «Kes suudab nimetada kümne vallavanema nime?» küsib Sikk.


Tema meelest peaksid vallavanemad olema tuntud arvamusliidrid, kes tegutsevad kohapeal ja arutlevad meedias. Ja kui keegi peaks tahtma vallarahva elu halvendada, siis algatavad protesti. Aga tegelikult?



Eesti Post on sulgenud 133 sideasutust ja pole saanud «Eesti Päevahele» andmetel üheltki vallavanemalt ega omavalitsusliidult ühtegi protestikirja.



Ka pensionide kojukande lõpetamise kava pole sotsiaalministeeriumi toonud ainsatki valdade protestikirja.


Kas nii kaitsevadki valdade esindajad vähe kindlustatud inimeste huve?



Maaomavalitsuste liidu interneti kodukülje kirjavahetus pärineb 2007. aastast.



Värskeim uudis on 9. septembrist, see räägib Gruusia toetamisest. Kohalike omavalitsuste portaalis on rubriik «Aktuaalset».


Värskeim seisukoht pärineb aastast 2006.



Riigikontrolli auditite kokkuvõtted omavalitsuste kohta on masendavad. Ei täideta avaliku teabe seadust, digitaalallkirja seadust, jäätmeseadust, kriisireguleerimise seadust. Paljudel puudub üldplaneering. Raamatupidamisaruanded ei vasta seadustele. Segadusi on ametiautode kasutamises ja vallajuhtide töötasuga.



Kokkuvõttena tõdes riigikontroll: «Ei ole võimalik vastata küsimusele, kui palju kohaliku omavalitsuse üksuste haldamine ja valitsemine tegelikult maksab.» Ja lisas, et kulude tegeliku suuruse kohta puudub usaldusväärne ja võrreldav info, millele saaks tugineda otsuste langetamisel. Maakeeli on see totaalne korralagedus ja saamatus.



Kindel on aga üks: paljud väikevallad ja vallavanemad saavad hästi hakkama sellega, et teatavad ükskõik millise reformiettepaneku peale - ei saa, võimatu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles