Kõnnirobot jõudis kohale

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnnirobot hakkab kaasa aitama sadade Eesti laste iseseisvatele sammudele.
Kõnnirobot hakkab kaasa aitama sadade Eesti laste iseseisvatele sammudele. Foto: Lastehaigla Toetusfond

Täna avati Tallinna lastehaiglas pidulikult 4—12-aastaste laste taastusraviks mõeldud kõnnirobot Pediatric Lokomat, mille soetamise algatasid kaks Viljandimaa perekonda.


Kõnnirobot on mõeldud eelkõige laste närvisüsteemi defektide tõttu kahjustatud kõnnimustri arendamiseks või taastamiseks. Projekti sai alguse Viljandimaal elavate perekondade Lutsu ja Tuvi algatusest aidata mõlemas peres sirguvaid liikumispuudega lapsi Elisabeti ja Oliveri.

«Õige kõnnimustri omandamine on kasvueas liikumispuudega lapsele hädavajalik,» selgitas Tallinna lastehaigla juht Mall-Anne Riikjärv. «Kõnnirobot on selleks kõige efektiivsem viis, mida tuleks kasutada paralleelselt füsioterapeudi harjutustega. Sellel paiknev elektrooniline kõnniortoos on võimeline patsiendi jalgu trenažööril sadu kordi täpselt ühesuguse liigutusega treenima, vastates seejuures iga lapse individuaalsetele vajadustele.»

Tallinna lastehaigla toetusfondi patrooni Evelin Ilves sõnul näitab «Elisabeti» projekt, et Eesti eraalgatus on teotahteline. «Kui projekti algul oli palju kahtlejaid, et kas nii suur eesmärk — koguda 5,5 miljonit krooni — on üldse saavutatav, siis täna võime öelda, et kahe aastaga on kõnnirobot füüsiliselt kohal ja raha koos.»

Aparaadi muretsemiseks loodud heategevusprojekt «Elisabet» kogus annetustena enam kui 350 000 eurot, mis teeb sellest suurima eraalgatusliku heategevusprojekti Eesti ajaloos.

Projekti suurim toetaja oli Šveitsi riik, kes Eesti-Šveitsi koostööprogrammi kaudu annetas kõnniroboti jaoks 141 000 eurot. Ligi 96 000 eurot kogunes Eesti liikumispuudega inimeste liidu annetajatelt ning 64 000 eurot andis Tallinna lastehaigla toetusfond — selles summas on ka suurem osa miljonikroonisest Aadu Luukase missioonipreemiast, mille fond pälvis 2007. aastal. Telesaate «Tantsud tähtedega» publik annetas kõnniroboti tarbeks 49 000 eurot.

Eesti liikumispuudega inimeste liidu presidendi Ants Leemetsa sõnul on kõnniroboti abi vajavaid lapsi Eestis täna ligi 800.

«Lastele mõeldud kõnniroboteid on meil praegu ainult üks, mistõttu peab see suutma rahuldada kõikide laste vajadused üle Eesti,» sõnas Leemets. «Just seetõttu otsustasime esialgsest aparatuurist üle jäänud raha kasutada sihtotstarbeliselt: plaanis on muretseda lisaortoos ka veidi suurematele lastele: See läheb maksma umbes 60 000 eurot.»

Laste kõnnirobot, mille maksumus on ligi 280 000 eurot, hakkab Tallinna lastehaiglas tööle juba jaanuarikuu lõpust. Sellest üle jääva summa eest ostetakse kõnniortoos teismelistele ning kaetakse kõnniroboti kasutamiseks vajalikud spetsialistide koolitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles