Karksi-Nuia lapsed tegid aulas Linnuteega tutvust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne planetaarium näeb välja nagu must iglu.
Mobiilne planetaarium näeb välja nagu must iglu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile hommikul peatus Karksi-Nuias Kitzbergi gümnaasiumi kõrval üsna hariliku väljanägemisega sõiduauto, kust kanti välja samuti hariliku ilmega kotte ja kaste. Tunnike hiljem, kui kompsud olid lahti pakitud, seisis keset kooli aulat isevärki telk.

Mõne meetri kõrgusse täispuhutud planetaariumisse pugenud õpilastele näidati kosmoseteemalisi õppefilme.

Planetaariumi klienditeenindaja Ain Uprus rääkis, et neljast pakutavast programmist sobib Eesti koolidele kolm. «Need kõik on kosmose kohta: üks lühem on teleskoopidest, nende leiutamisest ja sellest, mida vanasti teleskoopidega tehti, ning pikem põhiprogramm on Linnutee galaktikast,» selgitas ta.

Näeb Linnuteed ja tähtede sündi

Nooremad õpilased nägid õppejuht Marika Mäekivi sõnul paarikümne minuti pikkust programmi teleskoopidest ning gümnaasiumiklassidel oli võimalik vaadata 45-minutilist programmi Linnuteest ja tähtedest. Esimesena said selleks võimaluse abituriendid, kes tulid filmi vaatama füüsikatunnist.

«Te tulete minu järel kiiresti sisse ja istute maha, seljaga ukse poole. Ärge palun vastu seina minge,» juhendas Ain Uprus abituriente ning puges seejärel iglut meenutavasse telki.

Täispuhutava planetaariumi kuppellagi oli valge nagu kinoekraan. Kohe ukse kõrval seisis laud projektoriga. Kui kõik olid sisenenud, sulges Uprus ukse lukuga, et kuppel õhust tühjaks ei voolaks. Huvilised võisid soovi korral heita põrandat katvatele õhukestele madratsitele, sest selili oli kõige mugavam programmi jälgida.

«Vau, päris vinge!» kostis õpilaste seast, kui nad kõik olid endale kupli all koha leidnud ja programm algas. Iga minutiga jäid õpilased üha vaiksemaks ning keskendusid sellele, kuidas nende kohal võeti üksipulgi lahti Linnutee galaktika ja üksikud tähed. Valgustamata ei jäänud ka tähtede sünd ja surm.

Planetaariumil pole mujal mõtet

Ain Uprus ja tema kolleeg on täispuhutava planetaariumiga käinud enamasti koolides. Mujal pole sellel nende väitel mõtet.

«Seda pole mõtet kuskil kultuurimajas püsti panna ja ootama jääda, et rahvas tuleks,» rääkis Uprus. Selle asemel saadetakse koolidele programmi tutvustus ja pakkumine end huvi korral külla kutsuda. Nii leiti tee ka Karksi-Nuia.

August Kitzbergi gümnaasium ongi esimene Viljandimaa kool, kus mobiilset planetaariumi näidati.

Direktor Jaak Iisraeli sõnul kutsuti see koolimajja selleks, et propageerida reaal- ja loodusaineid ning nende alternatiivseid õpetamismeetodeid.

«Lapsed rääkisid pärast tundides, mida nad olid näinud ja õppinud. Neile meeldis väga,» lausus Iisrael.

Planetaariumis käimine on üks osa Kitzbergi gümnaasiumis käivast reaal- ja loodusainete nädalast. See jätkub füüsika lainel ka täna, mil direktori jutu järgi on plaanis minna külla tähetorni. Nädala lõpul saavad õpilased näha robootikat ja keemiakatseid ning sukelduda basseini näitust vaatama.

PLANETAARIUM

Täispuhutava planetaariumiga tutvustab kosmost osaühing Vaatepiir.
• Tegemist on esimese mobiilse planetaariumiga Eestis.
• Sellel on neli Venemaal valminud programmi, millest kolm on tõlgitud eesti keelde.
• Kupli alla mahub korraga kuni 30 last või 25 täiskasvanut.
• Planetaarium on 4 meetrit kõrge ja diameeter on 5,5 meetrit.
Allikas: vaatepiir.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles