"Eesti Ekspress": Viljandimaal on kolm tuleohtlikku koolimaja

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heimtali mõis on ekspertide hinnangul koolimajana sobimatu, sest ei vasta tuleohutuse reeglitele.
Heimtali mõis on ekspertide hinnangul koolimajana sobimatu, sest ei vasta tuleohutuse reeglitele. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Eesti Ekspressi» andmetel õpivad Lahmuse erikooli, Raudna põhikooli ja Abja gümnaasiumi lapsed tuleohtlikes koolimajades.


Ajalehe käsutuses oleva materjali kohaselt õpib üle Eesti 3000 last väga tuleohtlikes koolides.

Raudna koolihoones on õppetöö osaliselt lõppenud, sest vanemad klassid õpivad tänavu sügisest ringtalli keskele ehitatud uues majas, kus on suure spordihoone kõrval mõned klassiruumid.

Algklasside õpilased käivad endiselt amortiseerunud Heimtali mõisahoones, mille küttesüsteemi peab tuletõrje tuleohtlikuks. Koolis puudub tänaseni automaatne tulekahjusignalisatsioon. Samuti pole seal moodustatud tuletõkkesektsioone.

Direktor Eero Metsvahi rääkis ajalehele, et kool pole suuteline vajalikke ümberkorraldusi tegema. «Mõisahoonesse ei saanudki suvalist signalisatsiooni panna, seal teeb muinsuskaitse omad ettekirjutused,» nentis ta.

Lisaks Lahmusele, Raudnale ja Abjale oli «Eesti Ekspressis» toodud tuleohtlike koolimajade nimekirjas Halliste vallas asuv Kosksilla kool, aga see on alates sügisest suletud.

Kõigi Eesti 1311 kooli ja lasteaia andmed kokku kogunud siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna nõunik Priit Laaniste septembrikuisest memost selgub, et 391 kooli saavad vanemad oma lapsed südamerahus saata, sest seal on tuleohutusega kõik korras.

432 koolis ilmnes kontrolli käigus puudusi, mis tähendab üht olulist tuleohutusalast eksimust, ning 453 kooli on ohtlikud ehk neis rikutakse kaht või kolme olulist tuleohutusnõuet.

35 kooli on väga tuleohtlikud, kusjuures enamasti on majades vana küttesüsteem, mis võib iga hetk põlema minna.

Kõigi Eesti koolide tuleohutuks muutmine läheks ministeeriumi arvutuste kohaselt maksma 470 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles