Naisi kutsutakse sõeluuringus osalema

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile algas viies rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal. Eesti vähiliit, sihtasutus Vähi Sõeluuringud ja haigekassa korraldavad selle ka Eestis.

Haigekassa saadab kutsed emakakaelavähi sõeluuringus osalemiseks. Oodatud on 1956., 1961., 1966., 1971., 1976. ja 1981. aastal sündinud ravikindlustatud naised, kellele ei ole eelmisel aastal PAP-testi tehtud. Uuring on kutsututele tasuta.

Igal aastal saab Eestis ligi 160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Selle tõve esinemissagedus Eestis ei vähene, vaid on viimastel aastatel alla 50-aastaste naiste seas tõusnud ligikaudu 10 protsenti.

Vähieelne seisund võib kesta 10—25 aastat, õigel ajal avastatuna on see kergesti diagnoositav ja ravitav. Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetakse inimese papilloomviirust (HPV), mis levib sugulisel teel.

Emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks on tähtis regulaarne kontroll naistearsti juures, emakakaelavähi sõeluuringus osalemine, seda ka juhul, kui ollakse papilloomviiruse vastu vaktsineeritud, HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastane vaktsineerimine enne suguelu algust (selle eest maksab naine ise) ning sugulisel teel levivatest haigustest hoidumine. Üheks riskiteguriks peetakse ka suitsetamist.

Viljandis saavad sõeluuringuks valitud aastakäikude naised minna haigla naistenõuandlasse, kus neid igal esmaspäeval kella 14—16 nõustab ja võtab analüüsi ämmaemand Lea Margna. Naised peaksid silmas pidama, et analüüsi andmiseks ei sobi kuupuhastuse päevad.

Kui oma tervist soovib kontrollida ravikindlustuseta naine, tuleb tal maksta 16.24 eurot.

Kui proov ei ole korras, suunatakse naine arsti juurde, kes teeb täpsemad analüüsid ja korraldab ravi.

KONTROLL
Naisi oodatakse sõeluuringule.
• Tänavu oodatakse emakakaelauuringule 1956., 1961., 1966., 1971., 1976. ja 1981. aastal sündinud naisi.
• Ravikindlustatutele on vastuvõtt tasuta.
• Naisi oodatakse Viljandi haigla polikliiniku naistenõuandlas igal esmaspäeval kella 14—16.
• Varem palutakse registreeruda telefonil 435 2076.
Allikas: Lea Margna

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles