Aasta õpetaja tuleb Mängupesast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Siim peab oma ametit kutsumuseks ning kinnitab, et see pakub palju töö- ja mängurõõmu.
Krista Siim peab oma ametit kutsumuseks ning kinnitab, et see pakub palju töö- ja mängurõõmu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maakonna koolid esitasid aasta õpetaja tiitli kandidaadiks 21 pedagoogi ning esimest korda valis maavalitsus Viljandimaad üleriigilisele parimate kokkutulekule esindama lasteaiaõpetaja.



Viljandi maavalitsuse haridusosakonna peaspetsialist Kaja Land ütles, et kandidaatide hulgast valis võistluse maakonnakomisjon üksteist inimest, keda autasustatakse tunnuskirjaga. Tartusse üle-eestilisele aasta õpetaja koosviibimisele läheb Viljandi Mängupesa lasteaia õpetaja Krista Siim.



«Komisjon otsustas tema kasuks, sest ta töö ulatub ühest lasteaiast tunduvalt kaugemale,» põhjendas Kaja Land.



Krista Siim on osalenud mitmes maakondlikus lasteasutuste ettevõtmises, koostanud laialt kasutatava infovoldiku «Turvaline lasteaed» ning on rahvusvahelise projekti «Tõrjutud laps ja loodus» Viljandimaa koordinaator.



Komisjoni otsus väljendas ühtlasi seisukohta, et üldhariduskoolide õpetajate kõrval tuleb senisest enam märgata ka lasteaedades töötavaid inimesi.



«Üheteistkümne aasta jooksul on see esimene kord, kui meie maakond valis riiklikuks tunnustamiseks välja lasteaiaõpetaja,» lausus Land. Ta lisas, et oma töö eest väärivad austust kõik vastuvõtule kutsutud.



Haridusosakonna peaspetsialist tõi esile, et esimest korda ei leidnud komisjon tänavu nimekirjast ühtki meest. Kuigi aasta õpetaja aunimetus viitaks justkui viimase aja saavutustele, pole see siiski tingimus.



«Võistluse juhend on sihilikult üldsõnaline, et anda otsustusvabadus neile, kes kohalikke olusid kõige paremini tunnevad ja iga inimese tööd hinnata oskavad,» selgitas Kaja Land.



Tema sõnul ei tähenda õpetaja teenekus sugugi, et ta on seda ametit pidanud palju aastaid, vaid inimese suurt panust haridusasutuse ja piirkonna arengusse.



Kui aasta õpetaja valimise algusaastatel tunnustasid koolid ja lasteaiad eelkõige elutööga silma paistnuid, siis järjest enam märgatakse neid, kel senised saavutused alles ootavad järge.


Land nentis, et kandidaatide vanus on mõnikord komisjonis ka vaidlusi põhjustanud, sest noorel inimesel arvatakse olevat aega ennast veel näidata. Sama kandidaati on mitu korda esitatud harva ning enamasti on sel juhul tegu väga tulemusrikka aastaga inimese elus.



Küsimusele, kas ei või juhtuda, et koolides kujuneb järjekord, mille järgi enamik pedagooge varem või hiljem aasta õpetajaks esitatakse, vastas Land, et see sõltub kohalikest otsustest ja hoiakutest. «Samas nimekirju vaadates pole meil põhjust koolide valikus kahelda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles