Lumi laotab valdadele ränga koorma

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
graafik
graafik Foto: «Sakala»

Detsembris maha sadanud üüratu lume tõttu on Viljandimaa valdadel kulunud teede lahti hoidmiseks meeletult palju raha. Et maapiirkondades saaks elu jätkuda tõrgeteta, peaks omavalitsuste arvates riik neile appi tulema. 

Esialgu pole riigi abi olnud märkimisväärne. Nagu ütleb Viljandimaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Ene Saar, anti detsembris lume tõrjeks küll 47 933 eurot, ent terve Viljandimaa kohta on seda häbematult vähe. Mõnes omavalitsuses ei piisanud saadud summast isegi üheks lükkamisringiks.

Teid lahti lükkamata ei jäeta

Ene Saar nendib, et alates 2008. aastast on summa, mille riik Viljandimaale teehoolduseks eraldas, vähenenud rohkem kui kolm korda, ehkki lume tõttu tehtud kulutused on hoopis suurenenud.

Tarvastu vallavanem Alar Karu ütleb, et appi tulemise asemel paneb riik kohalikud omavalitsused veelgi suurema surve alla.

«Alles 6. jaanuaril saime teada, et Tarvastu valla tasandusfond on taas vähenenud. 2009. aastal kahanes see majanduslanguse tõttu kõigil niigi 23 protsenti,» räägib ta. Karu peab seda väga imelikuks, sest tulusid on riigieelarvesse viimasel ajal korralikult laekunud.

Alar Karu nentis, et vallad on sundseisus ning lume lükkamiseks tuleb raha leida muudest vahenditest. «Teid umbe jätta ei saa. Kiirabi ja tuletõrje peavad juurde pääsema ning inimestel on vaja tööl käia,» selgitab ta. Sellepärast on mitmel pool lahti lükatud ka erateid, kuigi riigi arvates pole see omavalitsuste mure. Vallavanema teada leidub Eestis paiku, kus riigikontroll on valdadele erateede lumest vabastamist pahaks pannud.

Augud jäävad lappimata

«Isegi kui talvel hakkama saame, pole meil suvel raha teid pinnata ja hööveldada. Kruusateed vajavad ju kogu aeg hoolt, aukude peal pole võimalik sõita,» muretseb Alar Karu.

Karksi vallavanem Arvo Maling tuletab meelde, et erakordselt palju oli lund ka mullusel talvel. Aasta lõppu selleks enam raha arvestatud polnud, sestap tuleb enamikul valdadel jätta toonased lumetõrjekulud tänavusse eelarvesse.

Ainuüksi detsembris kulus Karksi vallal lume lükkamiseks 28 121 eurot. «Kui mullu remontisime teid 40 903 euro eest, siis juba lumetõrjeks kulus 73 498 eurot. Proportsioonid peaksid olema vastupidised,» laiutab ta käsi. Ka Maling pelgab, et kui riik raha juurde ei anna, jäävad teed suvel remontimata.  

Alar Karu avaldas kartust, et sel aastal tuleb Tarvastu vallas kõvasti vähendada raamatukogude, koolide ja lasteaedade eelarvet. Ühe lasteaia sulgemine on laste vähenemise tõttu niigi päevakorral.

Tahetakse kohtuda ministritega

Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevjuht Reevo Maidla nendib, et omavalitsuste seis on kriitiliseks läinud. «Masuaastatel pingutas riik valdade püksirihma juba nii palju, et on raske veel midagi kärpida. Praeguse rahaga omavalitsused toime ei tule. Kas peame koolid ja lasteaiad sulgema?» küsib ta.

Reevo Maidla arvates on riigil vaja alustada diskussiooni üleriigiliste liitudega. «Sellest peab kujunema konstruktiivne dialoog. Me ei taha läbi rääkida volitusteta ametnikega, kohtuma tulgu ministrid,» kinnitab Maidla. «Kokkulepped peaksid rahuldama mõlemaid osapooli. Seni on riik jõupositsioonil olles maapiirkondadelt raha üksnes ära võtnud.»

Maidla meelest tuleks kõigepealt taastada masueelsed tasandusfondid ja see tulumaksuprotsent, mis elanike palgalt valdade eelarvesse laekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles