Iseenda tundma õppimine võib maksta sadu eurosid

Greete Palgi
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantrafestivalil said paarid ilma otsese seksuaalse tegevuseta nautida omavahelist intiimsust.
Tantrafestivalil said paarid ilma otsese seksuaalse tegevuseta nautida omavahelist intiimsust. Foto: Tom Hlaváček

Kõikvõimalike muusikafestivalide kõrval on Eesti suves üha rohkem kanda kinnitamas inimese vaimsele poolele keskenduvad üritused. Ainuüksi Viljandimaal toimub neid tänavu kolm.

Kõige tuntum neist on tantrafestival, mida varasematel aastatel on peetud Kõo vallas Venevere puhkekülas, tänavu aga Võrtsjärve ääres Järveveere puhkekeskuses. Eelmisel nädalal toimunud suurüritusele «High on Life» kogunes meeskonnaliikme Laila Elhuveigi sõnul umbes 200 osalist. 

«Tantrafestival toob kokku inimesed, kes soovivad iseennast sügavamalt tundma õppida – seda nii emotsioonide, soovide ja ihade kui ka nende väljendamist ja realiseerimist takistavate piirangute ja hirmude osas,» kirjeldas Elhuveig osalejaid. 

Tantrat seostatakse tihtipeale seksuaalsusega, kuid Elhuveig ütles, et tegelikult moodustab see tantrasüsteemist väikse osa. Tantra juurde kuuluvad Elhuveigi sõnul jooga, meditatsioon ja muud vaimsed praktikad. 

Viiepäevase laagri programmi, ööbimise ja toidu eest tuli laagrilistel sõltuvalt oma mugavusvajadusest festivalinädalal välja käia 360—550 eurot. Kõige odavama passi ostjad pidid leppima telgiga, kõige kallima soetajad said aga privaatse majutuse. 

Eneseväestamine Energia talus

Umbes poole odavamalt saavad läbi need, kes osalevad sel nädalavahetusel Suure-Jaani vallas Energia talus eneseväestamise suveseminaril. Pileti hind ulatub 210 eurost 230 euroni ja ürituse korraldaja Marika Ivandi sõnul tuleneb see toimumiskoha kõrgest rendihinnast. «Kui ma teeksin seminari oma kodus, saaksin ma seda tunduvalt soodsamalt pakkuda.»

Korraldaja selgitas, et eneseväestamise all on mõeldud elujõu taas tööle turgutamist. «Kui keegi ei ole näiteks rahul inimsuhetega, mis ta elus on, või tööga, mida ta teeb, siis kaasnevad sellega teda kahjustavad emotsioonid või mõtted, tekib vastupanu. Sellises olukorras on tal mõistlik osata oma emotsioone aktsepteerida, juhtida ja arukaid lahendusi leida,» avas Ivandi eneseväestamist. 

Suveseminaril pakutakse tuge nii vaimsele kui füüsilisele kehale ning Ivandi sõnul on koos paras grupp, kellega koos suurendada teadlikkust ja oskust iseendas rahulolu luua. 

Mandalafestival, mis toimub Eestis esimest korda, leiab aset Viljandis 20. ja 21. augustil. Festivali ellukutsujad Melinda Maarjalill ja Urmas Volmer ütlesid, et järgmisel aastal tahavad nad kaasata ka välisesinejaid, sest mujal maailmas, näiteks Venemaal, on see juba pikemat aega populaarsust kogunud. Ka Eestis on mandalate teema viimase kümnendi jooksul tuntumaks muutunud.

Maarjalill selgitas, et mandalad on Tiibeti ja India juurtega geomeetrilised ja harmoonilised mustrid – kosmogrammid, mis kujutavad kõiksuse olemust ja universumit. Nende abil peaks inimene mõistma, kuidas kõik on omavahel seotud. Mandala tegemine aitab Maarjalille sõnul teadvustada inimesele tema sees toimuvat. «See on meditatsioon, mis mõjub inimesele mentaalses ja emotsionaalses plaanis tasakaalustavalt ja tervendavalt,» ütles Maarjalill. 

Küsimuse peale, et kas see ei ole platseeboefekt, tõdes Maarjalill, et see, millesse me usume, ongi meie reaalsus. «Kui ma panen lilled vaasi sooviga tuua tuppa värskust, siis ma tunnengi, et toas on värske õhk,» tõi Maarjalill ühe igapäevase näite usust.

«Ilu võib luua igal pool ja miks mitte teha seda seal, kus sa ise kohal oled,» põhjendas Maarjalill, miks festival augustis just Viljandis toimub. «Kui sa lähed aiamaale, et seeme mulda pista, siis vaatad ka seal kõige viljakama koha. Meil on mõlemal tunne, et Viljandi on õige koht uute mõtteseemnete külvamiseks.» 

Urmas Volmer märkis täienduseks, et Viljandi vapp on ainus, millel on kujutatud lille, mis iseenesest on harmooniline kujund. 

Mandalafestivalile pääseb ka tasuta

Mandalafestivalile müüakse 300 pääset, mille hind ulatub 33 eurost 44 euroni. Selle eest saab osaleda loengutes, töötubades ja kontsertidel, kuid korraldajad on pannud suurt rõhku tasuta programmile, mida ootavad jälgima tuhandeid. Maarjalill tõdes, et täpset ettekujutust, kui palju inimesi melust osa saama tuleb, neil esialgu siiski pole. Maarjalill lausus, et eespool kirjeldatud sündmustega võrreldes soodne hind tuleneb sellest, et paljud esinejad ei küsi tasu, vaid tulevad seda festivali kooslooma puhtalt tegemise rõõmust, sest nad usuvad selle mõjusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles