Ilma arstita ei vea välja

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Sarv
Tiina Sarv Foto: Jaan Pääsuke

Tartu ülikooli kliinikumi kevadkonverentsil, mis seekord oli pühendatud haiglate võrgustumisele, eriti julgustavaid noote ei kõlanud.

 Kuigi tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles, et kõikide otsuste langetamisel tuleb eelkõige mõelda sellele, kuidas patsiendil läheb, dikteerib tegelikke otsuseid hoopis muu: tööealise elanikkonna pidev kahanemine, eakate osa suurenemine ühiskonnas, meditsiini krooniline alarahastatus ja sageli ka ebakompetentne juhtimine.

Me võime ju rääkida võõrsõnadest pikitud keerulist juttu ja joonistada kõikvõimalikke skeeme, aga kui inimesel on tervisehäda, vajab ta arsti abi. Paberile joonistatud optimistlikud tabelid teda ei aita. Ei aita ka see, et mõnes valdkonnas püütakse üha rohkem arsti tööd delegeerida õdedele. Õedki on üle koormatud ja alamakstud (muu Euroopa kontekstis), rääkimata sellest, et päriselt õde arsti asendada ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles