Kodus sünnitamist tuleb väga põhjalikult kaaluda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Metsmaa
Maret Metsmaa Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestis on otsustatud seadustada kodusünnitus. See tähendab, et ämmaemand võib lapse ametlikult vastu võtta sünnitaja kodus. 

Viljandi haigla sünnitus- ja günekoloogiaosakonna vanemarst Maret Metsmaa ütleb, et igal naisel on õigus valida sünnitamise koht — olgu see kodu või haigla.

«Ka praegu ei saa kellelgi keelata kodus sünnitada, kuid sellega kaasneb ametiasutustes lapse sünni registreerimisel hulk sekeldusi. Seadusemuudatus lahendab selle probleemi,» selgitab ta.

Siiski manitseb arst kodus sünnitada otsustanud naisi mõtlema sellele, et nad võivad omaenda elu ja tervise kõrval ohtu seada ka lapse elu.

Maret Metsmaa toob võrdluseks meie lähinaabrid soomlased: Soomes ei ole kodus sünnitamine seadustatud.

Naistearst peab kodus lapse ilmaletoomisega kaasnevat riski haiglas sünnitamise omast märksa suuremaks, sest sünnitusabis võib olukord muutuda minutitega ning siis saab määravaks aeg, mis kulub haiglasse jõudmiseks.

Mõistagi peab ka kodusünnituse kasuks otsustanud naine raseduse vältel regulaarselt arsti juures käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles