Pabernäod põhjustavad pahameelt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurireklaamide kõrval on end maakonna bussiootekodades viimastel päevadel sisse seadnud riigikokku kandideerivate inimeste plakatid. Need on üles pandud ebaseaduslikult ja tuleb maha võtta.
Kultuurireklaamide kõrval on end maakonna bussiootekodades viimastel päevadel sisse seadnud riigikokku kandideerivate inimeste plakatid. Need on üles pandud ebaseaduslikult ja tuleb maha võtta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmel pool maakonnas on seintele, ustele ja bussiootekodadesse lausa üleöö tekkinud valimisplakatid, mille ülespanekuks pole keegi luba küsinud ja mis valmistavad pinna omanikele palju pahameelt.

Kolga-Jaani vallavanema Kalevi Kauri sõnul on tegemist suure probleemiga, mis alati enne valimisi päevakorrale kerkib. Nimelt on bussiootekojad, kuhu enamasti plakateid kleebitakse, valla omandis ja seaduse kohaselt tuleb eraomandis pinnale ükskõik millise teate ülespanekuks varem omanikult luba küsida.

«Kolga-Jaani valla bussiootepaviljonid ei ole reklaamipinnad, sõltumata sellest, mis sorti reklaami sinna paigaldada tahetakse,» toonitas Kaur. Tema jutu järgi pole lubatud bussiootekodadele kinnitada ka suviste ürituste teateid ja erakuulutusi. Kaur lisas, et on reklaami paigaldamisse võimaluse korral alati sekkunud ja palunud paigaldajal teate maha võtta, aga kõiki lihtsalt ei jõuta jälgida.

Risustavad ja määrivad

Vallavanem paneb erakondadele pahaks ennekõike seda, et nood jätavad justkui iseenesestmõistetavalt koristamise alati ootekodade omanikule.

«Meie valla koristajad peavad siis nende katkirebitud ja täismökerdatud plakatitega vaeva nägema,» pahandas ta. «Need pole naelutatud, vaid kleebitud ega tule sealt maha.»
Tema sõnul pole vallal ressursse, et iga päev ilmastikuolude ja inimeste tegevuse tõttu rikutud reklaamplakateid koristada.

Samas pole Kolga-Jaani vallas ka spetsiaalset reklaamipinda, kus erakonnad saaksid oma kandidaatide näopilte näidata. Vallavanema ütlemist mööda on võimalik end reklaamida rahvamajas stendil ja vallamaja fuajees reklaamlaual, aga see on ka kõik, mida vald riigikogu kandidaatidele lubab.

«Me ei pea kulutusi tegema, et valimiskampaaniaid toetada, olgu tegemist ükskõik millise erakonnaga,» jäi Kaur endale kindlaks.

Mingeid abinõusid pole vald reklaamide vastu kasutusele võtnud ja vallavanemgi loodab pigem erakondade mõistvale suhtumisele.

Uksed üleöö nägusid täis

«Sakalale» saadetud vihjes kirjeldab kohalik elanik, kuidas Suure-Jaani vallas Paalas klammerdati öösel kortermajade ustele keskerakondlase Priit Toobali valimisplakateid, mille ülespanekuks polnud kelleltki enne luba küsitud.

«Ööpimeduses tuli kahtlane valge kaubik ja plakatid lasti valimatult ustele,» kirjutas elanik.

«Eks nad ole seda ka mujal teinud,» nentis vallavanem Tõnu Aavasalu, kelle sõnul võtab vallavalitsus asja rahulikult ega näe ebaseaduslikult paigaldatud valimisreklaamis suurt probleemi.

Ainus tellitud valimisreklaam Suure-Jaani vallas on Aavasalu andmetel Keskerakonna treileralus. «Nad küsisid selle paigaldamiseks luba ja vallavalitsus ei näinud põhjust keelduda,» selgitas ta. «Keegi teine pole lihtsalt luba küsinud.»

Vallavanema teada pole ükski kohalik elanik esitanud ka pretensiooni, et valimisplakateid oleks ebaseaduslikesse kohtadesse riputatud. «Arvan, et midagi hullu ei ole,» sõnas ta.

Viljandis on valimiskuulutuste paigaldamiseks ette nähtud kohad linnavalitsuse andmetel täidetud ja muuks otstarbeks mõeldud pindadel võivad end reklaamida vaid selleks luba küsinud üksikkandidaadid. Patustamist tuleb ette aga ka siin ja linnadisainer Malle Londoni jutu järgi pole muud teha kui eksinutega ühendust võtta ja paluda neil reklaam eemaldada.

KOMMENTAAR

Malle London,
Viljandi linna­disainer

Suured reklaamid on kõik kooskõlastatud. Erakonnad saatsid varem kavandid ja selle, kuhu nad tahavad reklaami panna. Suuremad erakonnad ei kasuta väikseid pindu, suur reklaam on mõjuvam.
Üksikkandidaatide plakatitega tegeleb kultuurimaja. Kui kultuuri- ja spordiürituste kõrval jääb nende stendidel ruumi, võib sinna panna eelnevalt kooskõlastatud üksikkandidaatide plakateid.
Ainsana on patustanud Keskerakond, kes on kultuurimaja vastu plangule oma plakatid pannud. Üldiselt on asi aga kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles