Talvegala jõuab kaugetesse kõrvadesse

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste hulgas astub lavale Läänemaa ja Pakri lõõtsamängu stiili uuriv Tarmo Noormaa, kes on ka Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuht.
Teiste hulgas astub lavale Läänemaa ja Pakri lõõtsamängu stiili uuriv Tarmo Noormaa, kes on ka Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuht. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Homme Viljandis peetav pärimusmuusika talvegala toob publiku ette kümmekond sooloesinejat ja kaks ansamblit.

Rahvusringhääling teeb galakontserdist helisalvestise, mida pakutakse alanud aastal
Euroopa ringhäälingute liidu (EBU) liikmesjaamadele Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Pühendunud inimesed

Talvegala kunstilise juhi Ando Kivibergi sõnul ongi eesmärk tutvustada eesti pärimusmuusikat nii lähedal kui kaugel.

«Programmi üles ehitades lähtusime sellest, et kuulaja näiteks Ateenas saaks meie pärimusmuusikast huvitava ja köitva pildi,» selgitas Kiviberg. «Kõlapilt tuleb mitmekesine ning peegeldab eesti muusikatraditsioone värskete ja kaasakiskuvate esituste kaudu.»

Kivibergi hinnangul on noorema ja keskmise põlvkonna pärimusmuusikute seas palju häid ja väga häid artiste ning just nende seast valitigi galakontserdi esinejad.

«Tegu on pühendunud inimestega, kelle kireta poleks eesti pärimusmuusika pooltki seda, mida ta on,» rääkis Kiviberg. «Nad on vaatamist ja kuulamist väärt sõltumata sellest, kas kohtumispaik on suviselt palav vabaõhulava või talvise pakase eest varju pakkuv kontserdisaal.»

Lavastuslik kontsert

Talvist galakontserti peetakse Viljandis esimest korda. Kivibergi sõnul oligi sellistes mõõtmetes õhtu korraldamise ajend võimalus viia see suure auditooriumi ette.

«Panime kokku ühe korraliku eesti pärimusmuusika kaleidoskoobi,» lausus Kiviberg. «Lähtusime sellest, et laval oleks võimalikult palju muusikuid, mitte ansambleid.»

Esinevad Meelika Hainsoo, Cätlin Jaago, Tuule Kann, Karoliina Kreintaal, Tarmo Noormaa, Maarja Nuut, Sandra Sillamaa, Juhan Suits, Tõnu Tubli, Lauri Õunapuu, Jalmar Vabarna, Ando Kiviberg ning ansamblid Ro:Toro ja Gjangsta.

Kontserdi lavastaja on näitleja ja Ugala teatri loominguline juht Indrek Sammul.

«Hakkame täitma ammust unistust teha oma majas kontserte nii, et need oleksid lavastuslikud ja seega põnevad vaadata,» lisas Kiviberg. «Muidugi ei hakka me laval väga teatraal­seid stseene korraldama, aga kindlasti on rohkem vaatamist kui tavapärasel kontserdil.»

Laval toimuvat juhatab muusik ja pärimuskultuuri hoidja Jaak Johanson.

ESINEJAD

Kõik esinejad on ühel või teisel moel seotud Viljandiga.
• Lavale astuvad Meelika Hainsoo, Cätlin Jaago, Tuule Kann, Karoliina Kreintaal, Tarmo Noormaa, Maarja Nuut, Sandra Sillamaa, Juhan Suits, Tõnu Tubli, Lauri Õunapuu, Jalmar Vabarna, Ando Kiviberg ning ansamblid Ro:Toro ja Gjangsta.
Allikas: www.folk.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles