Keraamikakojas saab käed saviseks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli Allikvee käsitsi modelleeritud tööd rõõmustavad silma ning enamasti on neil praktiline väärtus.
Külli Allikvee käsitsi modelleeritud tööd rõõmustavad silma ning enamasti on neil praktiline väärtus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Külli ja Andres Allikvee avavad täna Viljandis Uueveski teel keraamikakoja, kust saab endale soetada savist esemeid ning kursustel kätt ja ilumeelt proovida.



Seni asus Allikveede keskus Kilakolakoja nime all Kehras. Käsitsi valmistatud keraamikat levitas abielupaar Tallinna kauplustes ja üle-eestilistel laatadel ning selle pärast, et tooted seisma jääksid, pole nad pidanud muretsema.



Külli Allikvee on õppinud Viljandi kultuurikolledžis butafooriat ja teatridekoratsiooni ning töötanud aastaid butafoori-dekoraatorina, algul Nukuteatris, hiljem Linnateatris.



«Olen Viljandis elanud ja koolis käinud ning siin elavad praegu ka mu vanemad,» rääkis Külli Allikvee. «Ma olen Viljandist viisteist aastat eemal olnud ning nüüd räägin kõigile, et olen siin uus. Viieteistkümne aastaga on palju muutunud.»



Andres Allikvee eriala on restaureerimine ning ta plaanib kursustel huvilistele jagama hakata vana mööbli taastamise oskusi. Tema viimane suur töö oli Tallinna Toomkiriku vapiepitaafide taastamine.



Külli Allikvee ei valmista oma töid kedra abil. «Käsitsi modelleerivad tänapäeval vähesed,» ütles ta. «Mul on muidugi omamoodi käekiri ka. Tõepoolest, ega kaht ühtmoodi tassi leia.»



Kuigi praegu on müügil vaid Külli Allikvee enda keraamika, võib tulevikus lettidele jõuda ka teiste kunstnike loomingut.



Töökojaks omanikud Uueveski tee 11 asuvat keraamikakoda siiski nimetada ei soovi. «Töökoja puhul võiks arvata, et üleval on mingid suured ahjud, mille vahel käivad ringi mustad mehed,» selgitas perenaine. «Meil saab asju ise teha ja üht-teist on müügis.»



Peagi algavad keraamikakojas kõigile soovijatele mõeldud kursused. Esimesel tutvustatakse keraamika valmistusviise ja see juhatatakse sisse homme. Osalejad saavad valmistada endale või kingituseks kruusi, mis glasuuritakse ja põletatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles