Sotsiaalkomisjon otsustas kodusünnituse seadustada

, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki enamasti sünnib laps haiglaseinte vahel, eelistab osa naisi kodus sünnitada.
Ehkki enamasti sünnib laps haiglaseinte vahel, eelistab osa naisi kodus sünnitada. Foto: Elmo Riig

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas eilsel istungil peaaegu üksmeelselt, et kodusünnitus on tarvis seadustada, andmaks naistele valida, kus laps ilmale tuua.

Sotsiaalkomisjoni liige Liisa Pakosta on ette valmistanud seaduseelnõu põhja ja nüüd hakatakse täpsustama juriidilisi nüansse. «Järgmise riigikogu sotsiaalkomisjon saab «testamendina» valmis eelnõu,» ütles Pakosta.

«Arvestades, kui palju on kodusünnituse pooldajaid, jõudsime seisukohale, et ei ole mõtet neid haiglasse sundida,» kõneles Pakosta. «Kui naine on otsustanud kodus sünnitada, on riigi kohus see võimalus legaliseerida, et ema ja laps oleksid abistatud. Sellel peavad olema kindlad reeglid.»

Eestis sünnitab aastas kodus umbes sada naist, kuid et see ei ole seadustatud, siis täpset statistikat pole.

Pakosta sõnul puudutab seaduseelnõu väikest sihtrühma, aga sel on märgiline tähtsus: arutletakse teemal, kui palju tohib riik otsustada inimese eest ja mida tuleb lasta otsustada igaühel endal.

Ei populariseerita

«Tegu pole kodusünnituse populariseerimisega — ma ise pole ka kodus sünnitanud —, vaid arusaamisega, et kui keegi tahab kodus sünnitada, peab talle seal olema tagatud igakülgne abi. See ei pea olema salajane, nagu praegu sageli on: rase käib ämmaemanda vastuvõtul, aga ei ütle kellelegi, et plaanib sünnitada kodus,» rääkis Pakosta.

Valmistatava seaduseelnõu järgi tuleb rasedaga kõik sünnituse üksikasjad kokku leppida. Lapseootel naine allkirjastab ämmaemandaga lepingu, mis puudutab kodusünnituse üksikasju.

«Ämmaemandale on kehtestatud kvalifikatsiooninõuded ja määratud kindlaks, mida ta oma kohvrikeses kaasa peab võtma. Haiglatest väga kaugel asuvates kohtades kodus sünnitada ei lubatagi,» kirjeldas Pakosta.

Samuti on kavas loetleda määrusega üldised vastunäidustused, mille puhul kodusünnitus on keelatud. Ämmaemandal on raseduse igal etapil õigus soovitada, et naine sünnitaks haiglas: näiteks kui rasedus pole kulgenud plaanipäraselt.

Emotsionaalne istung

«Arutelu oli väga emotsionaalne,» sõnas Liisa Pakosta eilse sotsiaalkomisjoni istungi kohta. «Kõige enam hämmastas mind, et ikka veel näeb osa inimesi naises pelgalt eset, keda saab käsu korras kuskile tõsta.»

Arutlusel jõuti ka küsimuseni, kes kaitseb kodusünnituse puhul lapse huve. Lõpuks jõuti seisukohale, et kõigil on tähtis täpselt teada, kuidas abi lapseni jõuab.

Pakosta selgitas, et tuleb ju ette ka plaanimatut kodus või taksos sünnitamist ning nendelgi puhkudel on arstidel kõnealuseid teadmisi vaja.

Kodusünnituse legaliseerimist toetab naistearstide selts, kes on seda seadusandjalt mitu korda nõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles