Jäide varitses ohvreid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandlane Kalju Vaaks võttis eile libedatõrjeks muude vahendite kõrval appi jääraua.
Viljandlane Kalju Vaaks võttis eile libedatõrjeks muude vahendite kõrval appi jääraua. Foto: Elmo Riig

Ööl vastu eilset hommikut sadama hakanud jäine vihm ning sulailm muutsid tänavad väga libedaks ning nii mõnigi kõndija libastus.

Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonna õde Talvi Maasepp ütles eile õhtupoolikul kella poole viie ajal, et hommikust saadik on libeduse tõttu kukkudes viga saanud ja haiglasse pöördunud neli inimest.

Sama murega läks vastuvõttu kolm inimest, kes olid libastunud päev-paar varem, kuid võtsid nõuks alles nüüd arsti juurde minna.

«Neli inimest päevas ei ole libedal ajal aga mitte midagi erilist,» hindas Maasepp. «Samuti polnud ükski õnnetus väga raske.»

Võitlus libedusega

Viljandlane Kalju Vaaks võitles eile hommikul libedusega Tallinna tänaval Dentese hambakliiniku ees kulgeval kõnniteelõigul. Mitme tunni jooksul püüdis ta eri moel teed turvaliselt kõnnitavana hoida.

«No on hull olukord!» lausus ta. «Hommikul kell seitse alustasin, lükkasin algul lume ära, siis viskasin paki soola laiali.»

Mõni tundi hiljem oli Vaaks taas platsis ja tagus pealtnäha vihmamärga teelõiku jäärauaga. Teele oli vahepeal jää tekkinud ja niigi libedal jääl helkis vesi.

«Tulin hommikul Männimäelt ja panin tähele, et kõige libedam kippus olema seal, kus lumi oli tänavalt kenasti koristatud,» lausus ta. «Lumest puhastamata jäänud tänavatel oli parem kõndida.»

Eilne põgus ringkäik Viljandi kesklinnas kinnitas Vaaksi sõnu: mida kindlam teekate näis, seda salakavalamalt varitses sellel libedus.

Nii polnud mõnes kohas kuigi kaua kasu ka liivast, sest jäine vihm mattis selle õige pea. Kuigi tänavalõik paistis olevat turvaliselt liivatatud, võis liiga hoogsaid samme võttev jalakäija hoopiski ohtlikult tantsima hakata.

«Väga libe!» tõdesid kõik möödujad, kellelt ajakirjanik teeolude kohta päris. Kepi najal liikujad hoidsid targu teeserva, et vähemalt jäisest lumevallistki tuge saada.

Jäävihm liikus üle Eesti

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja peaspetsialist Külli Loodla teatas, et jäätuvat vihma ning samasugust uduvihma sadas kogu Eestis. Sadu liikus läänest itta. Eile kella kolmeks polnud sellist sadu veel märkinud vaid Narva-Jõesuu ilmajaama andurid.

ARVAMUS
Priit Vihuri,
linnamajandusameti pea­spetsialist

Hommikul olid tänavad, eeskätt kõnniteed väga libedad. Lausa ekstreemne olukord. Jäidet tekkis juurde ja tänavale puistatud liiv mattus õige pea selle alla. Õnneks läks hiljem soojemaks ja olukord paranes ning eks libeduse vastu võideldud ka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles