Ametijuhend toob mitmekülgset kasu

, ettevõtja, Tartu ülikooli majandus­teaduskonna magister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli Hiiemäe-Metsar
Külli Hiiemäe-Metsar Foto: Erakogu

EESTI ettevõtetes on tööviljakus põhjanaabrite omadega võrreldes madal. Üks põhjus peitub tõsiasjas, et meie ettevõtjatel pole firma loomiseks, igapäevaseks töökorralduseks ja tegevuse analüüsimiseks piisavalt teadmisi ja kogemusi.

Sageli võtavad nad ametisse töötajaid, kelle ülesanded ja vastutus on selgelt määratlemata. Selle tagajärjel tekivad töötasu süsteemis ebakõlad, mis põhjustavad palgasaajates rahulolematust. Ettevõte ei toimi ladusalt ja tulemuslikult, sest konkreetse vastutaja puudumise tõttu täidetakse kohustusi halvasti.

ÜLEMÖÖDUNUD aasta 1. juulil jõustus uus töölepinguseadus, mille viiendas paragrahvis on sätestatud tööülesannete kirjelduse nõue, töö eest makstav tasu ja tööandja kehtestatud töökorralduse nõuded.

Nende täitmiseks on töölepingu lahutamatu osana vaja koostada ametijuhend, milles on kirjas töötaja positsioon struktuuris, ülesanded, vastutus ja õigused. Võib määrata ka pädevuse ja kogemuste nõuded ning koolitusvajaduse.

Edukat ettevõtet võib tinglikult võrrelda hästi toimiva perega, kus nii teineteist täiendavad vanemad kui lapsed, alustades vanimast ning lõpetades pesamunaga, täidavad kindlat funktsiooni. Igal pereliikmel on nii oma kui jagatud vastutus, kohustused ja õigused, pädevus ja kogemused. Nad tegelevad õpetamise, kohustuste ning vaimsete ja materiaalsete väärtuste jagamisega.

Selle tulemusena moodustuvad tulevikus iseseisvad tugirühmad ehk partnerid: vanavanemad, sugulased, suhtlusring. Ühine eesmärk on saavutada peres heaolu ja harmoonia.

ETTEVÕTTES tagavad põhjalikult läbimõeldud tööprotsessid selgepiirilised töösuhted ning võimaldavad kasvatada ettevõtte tulemuslikkust.

Töötasusüsteemi väljakujundamisse kaasatakse kõik ettevõtte võtmeisikud. Valmib töö analüüs, millele toetuvad ametijuhendid. Nendes kirjeldatud funktsioonist ja nõuetest lähtudes valitakse töötajad.

Töö analüüsile rajatud ametijuhendit rakendades võib ettevõte tööjõu oskusliku kasutamise ja palgakulude optimeerimise abil saada konkurentsieelise.

Töötajate seisukohast tagab korrektne ametijuhend töösuhetes ning ametipositsioonil selguse ja kindlustunde. Seega avaneb neil võimalus olla motiveeritud ja tunda ametiuhkust, sest isegi kõige lihtsamat ametit pidaval inimesel tekib võimalus tunda end ettevõttes täisväärtuslikuna.

KOKKUVÕTTEKS. Iga inimene soovib kuuluda kuhugi, vastutada millegi olulise eest, võtta endale kohustusi ja saada nende täitmise eest tasu, mis on õiglane ka teiste sama tööd tegevate inimeste omaga võrreldes. Ettevõtte juhtkonna oskuslikult juurutatud töötasusüsteem ja ametijuhendis kirjas olev palgapoliitika on kasulikud mõlemale poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles