Sügeluse põhjustaja vajab väljaselgitamist (1)

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limnoloogiakeskuse hüdrokeemia spetsialist Katrin Saar võttis teisipäeval Viljandi järvest veeproove. Teadlased lootsid, et leiavad proovidest parasiidi, kes põhjustab ujujatel sügelust, kuid seekord jäi tõestus tema olemasolu kohta leidmata.
Limnoloogiakeskuse hüdrokeemia spetsialist Katrin Saar võttis teisipäeval Viljandi järvest veeproove. Teadlased lootsid, et leiavad proovidest parasiidi, kes põhjustab ujujatel sügelust, kuid seekord jäi tõestus tema olemasolu kohta leidmata. Foto: Valdo Ots

Palju aastaid on kirjeldatud, kuidas Viljandi järves ujujatel tekib nahalööve. Linn pole selle teemaga seni süvitsi tegelnud, kuid teadlased on nõus talle appi tulema.

Mõni päev tagasi kirjutas Sakala, et pärast Viljandi järves ujumist on haiglasse pöördunud mitu nahalööbega last. Arstid polnud kindlad, mis sügeluse põhjustab, küll soovitasid nad nahahädade vältimiseks hoiduda järves ujumisest.

Ajaleheartikli peale reageerisid Võrtsjärve limnoloogiakeskuse teadurid, kes otsustasid omal algatusel otsida lahendust pikka aega Viljandi järve ujujaid vaevanud murele. Sel teisipäeval käisid limnoloogid Viljandi järvest veeproove võtmas, et saada oma arvamusele kinnitust. Nimelt usuvad teadlased, et löövet, mis on tuntud kui ujujate sügelushaigus ja mis on põhjapoolkeral üsna levinud nähtus, põhjustab parasiidist imiussi vastne tserkariid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles