Advokaat Toomas Alp mõisteti kohtus süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus määras Toomas Albile kolmeaastase katseajaga kümnekuulise tingimisi vangistuse.
Kohus määras Toomas Albile kolmeaastase katseajaga kümnekuulise tingimisi vangistuse. Foto: Peeter Langovits («Postimees»)

Pärnu maakohus mõistis eile kriminaalkorras süüdi valekaebuse esitamisele ja valeütluste andmisele kallutamises süüdistatud Lõuna-Eesti tuntud vandeadvokaadi Toomas Albi.

Kohus pani Toomas Albile süüks teise isiku valekaebuse esitamisele ja valeütluste andmisele kihutamise, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine, ning määras talle kolmeaastase katseajaga kümnekuulise tingimisi vangistuse. Kriminaalhooldaja järelevalve all Alp katseajal olema ei pea, otsustas süüasja kinniste uste taga arutanud kohus.

Menetluskuludena mõistis kohus Albilt välja sundraha, toimiku koopiate tegemise kulu ning tunnistajate sõidukulu — kokku 458.96 eurot. Eilse otsuse vaidlustamise soovist tuleb menetlusosalistel kohtule teatada alates laupäevast seitsme päeva jooksul. Kui selline teade tuleb, on motiveeritud otsus kättesaadav 25. jaanuaril.

Süüdistuse järgi kihutas advokaat oma kaitsealuse venna Vladimiri osalusel 2006. aasta suvel Viljandis alaealist noormeest esitama teadvalt valekaebust, nagu oleks politseinik ülekuulamisel lubamatult käitunud. Valekaebuse eesmärk oli panna kahtluse alla kaitsealust süüstavad ütlused, mida noormees ülekuulamisel oli andnud.

Samuti kallutasid advokaat ja Vladimir prokuratuuri andmetel 2006. aasta sügisel Ennu andma sama kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus tunnistajana teadvalt valeütlusi, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine. Ennu kasutati narkoahelas tankistina teise isiku varjamiseks, märkis prokuratuur.

Albi suhtes kriminaalasja alustamine sai avalikuks juba 2006. aasta oktoobris, kui politsei ta Viljandis linnatänaval kinni pidas. Prokurör ei pidanud siiski vajalikuks taotleda Albi vahistamist ning peagi pääses too taas vabadusse.

Metsavendade Voitkade kaitsmisega tuntuks saanud Toomas Alp on teiste hulgas kaitsnud ka politseile altkäemaksu andmises kahtlustatud Kalev Niitu ja Rootsis pangaröövi korraldamises kahtlustatud Indrek Aasnat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles