Tolmupööris tõstis lasteaialapse õhku (1)

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise nädala neljapäeval tõusis Saarepeedi laululava juures tugev tuulepööris, mis lennutas õhku lasteaialapse.
Eelmise nädala neljapäeval tõusis Saarepeedi laululava juures tugev tuulepööris, mis lennutas õhku lasteaialapse. Foto: Valdo Ots

Eelmisel neljapäeval sattus Saarepeedi lauluväljakule, kus kool ja lasteaed parasjagu liikumispäeva tähistasid, võimas tuulepööris, mis ühe lasteaialapse mõneks sekundiks õhku tõstis.

Pealtnägijad nimetavad tuulepöörise tulekut väga ootamatuks. Meeleolu lauluväljakul oli rahulik: liikumispäev hakkas lõppema, lapsed sõid kringlit ja jõid morssi, silmapaistvatele õpilastele jagati kiituskirju ning inimesed jutlesid süütamata lõkkeaseme ümber. Äkitselt tekkis just lõkkeplatsi kohale tolmupööris.

Saarepeedi rahvamaja ringijuhi Kertu Alvre sõnul pillutas pööris lõkkesse seatud puuhalud laiali ning tõstis õhku lõkkeaseme lähedal seisva lapse. See oli lasteaia lõpetaja, keda kirjeldatakse kui õblukest poissi. Alvre sõnul kerkis poiss umbes meetri kõrgusele õhku mõneks sekundiks. Ümberolijaid ehmatas tolmusammas väga, šokis inimesed hakkasid sagima ning mõned lapsed pagesid lähedal asuvatesse põõsastesse peitu.

Juhtunut pealt näinud Punase Risti vabatahtlik Kersti Puusild nimetas niisugust käitumist tüüpiliseks, kuid ebaõigeks. Tema sõnul tuleb sellise loodusnähtuse puhul pikali heita.

Puusilla kirjelduse põhjal keerutas pööris poissi kõige rohkem kümme sekundit, too tegi õhus tireleid ja kukkus siis maha. Tema nägu oli marraskil ja Puusild osutas talle esmast abi. Vanemad toimetasid poja haigla erakorralise meditsiini osakonda.

Pealtnägija Karmen Roos andis teada, et praeguseks on poisiga kõik korras.

Saarepeedi rahvamaja juhataja Ille Mirka lõkkeaseme juures ei viibinud, kuid nägi pöörist parklani liikumas. Tema sõnul olid autod pargitud ürituse paigast umbes saja meetri kaugusele ja suur tuul kandis lõkkest kasehalge sinnagi. Teadaolevalt autod kannatada ei saanud.

Klimatoloog Ain Kallis nimetas nähtust kirjelduse põhjal tolmukuradiks, mis on üks tuulepööriste liike ja mida teatakse maailmas ingliskeelse nimetusega dust devil. See on trombiga võrreldes kahjutum. Tema sõnul tekib niisugune tolmukeeris kuuma ilmaga, kui maapinna lähedal olev kuum õhk kohtub kõrgemal madala rõhuga, seetõttu on nähtus sagedane kõrbetes. Eestis möllavad tolmukuradid peamiselt kevaditi. Tavaliselt lennutab keeris kergeid objekte, näiteks kasvuhooneid, et aga Saarepeedi lasteaia lõpetajat kirjeldatakse kui pisikest poissi, on Kallise hinnangul poisi kaasa tõusmine tolmusambaga reaalne. Klimatoloog polnud varem kuulnud, et tolmukurat keerutaks õhus inimest, küll aga on seda teinud trombid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles