Järvest tuleva sügeluse viivad vette pardid ja teod

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardid Viljandi järves.
Pardid Viljandi järves. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi järves elutsevad partide ja tigude imepisikesed parasiidid on need, kes suure tõenäosusega põhjustavad rannas ujujatel löövet ja sügelust.

Järveteadlane ja Eesti Maaülikooli õppejõud Ingmar Ott selgitas, et seda teemat on Eesti Maaülikooli teadlased juba aastaid uurinud ning ka avalikkusele seletanud. „Väga suure tõenäosusega on tegemist partidel ja tigudel parasiteeriva loomakesega,” selgitas ta. „Mudatigu on tuntud vaheperemees linnuparasiidile, trematood Trichobilharzia ocellata'le. Nende tserkariidid (vees ujuvad imiusside vastsed) põhjustavad inimese nahaga kokku puutudes dermatiiti ja sügelust.

Viljandi haiglasse hakkasid sel nädalal pöörduma lapsed, kes sügelesid üle keha ning päeva-paari pärast tekkis neil lööve. Haigla sõnul ühendas neid lapsi see, et nad olid käinud Viljandi järves ujumas. Arstid soovitavad sügeluse vältimiseks Viljandi järve ujuma mitte minna. Vajadusel saab abi aga apteegist, sest allergiavastased ravimid on vabamüügis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles