Koliv kool jätab majahoidja koos vana hoonega maha

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majahoidja Peep Ait jääb Kildule harjumuspärast tööd tegema, ülejäänud koolipere kolib aga Vastemõisa.
Majahoidja Peep Ait jääb Kildule harjumuspärast tööd tegema, ülejäänud koolipere kolib aga Vastemõisa. Foto: Elmo Riig

Rohkem kui 40 aastat tagasi ise Kildu koolimajas õppinud ja viimased 13 aastat seal majahoidjaametit pidanud Peep Ait tunnistas kooli viimasel päeval, et laste lahkumine teeb kurvaks.

Peep Ait on aga kooli umbes kümneliikmelisest personalist ainus, kes Vastemõisa uutesse ruumidesse kaasa ei lähe, vaid jääb Kildule. Ta on juba käed löönud end ekspoliitikuks nimetava Priit Toobaliga, kes mai algul koolimaja oksjonil ära ostis ning sinna külastus- ja ratsakeskust rajama hakkab.

«Jään vana töö peale,» rääkis Ait, kes õppis samas koolis 1966.–1974. aastani. «Muru tuleb niita ja maju korras hoida.»

Majahoidja andmetel peaks ta suve lõpul kolleegidki saama, sest pärast seda, kui vald on 5,5 hektari suuruse kinnistu koos hoonetega ametlikult Toobali osaühingule Kuusiku Tall üle andnud, algab seal keskuse loomine.

Juulist uue omaniku käes

Vallavanem Tõnu Aavasalu sõnul on notari juures tehtud leping selline, et maja võtmed tuleb uuele omanikule üle anda hiljemalt 30. juunil. Juba täna hakatakse koolimaja tühjaks kolima ja kui kogu kraam on Vastemõisa ära viidud, antakse hooned üle.

Eile kogunesid kooli 22 õpilast, kõik õpetajad, abitöötajad ja paljud vilistlasedki koolimaja teise korruse saali, kus peeti viimane aktus.

«Ärevus ja kurbus on hinges,» tunnistas üheksa aastat koolis õpetanud Krista Prinzmann enne aktuse algust. «See maja on nii väärikas ja siin pole kunagi olnud midagi muud kui ainult kool.»

Prinzmann nentis, et tal on kohe imelik mõelda, mis seal edasi hakkab saama.

Kildu koolimaja pärineb 1909. aastast. Viimane suur ehitus oli seal aga 1999. aastal, kui valmis võimla. Peagi kolivad sinna hobused, sest just võimlast tahab uus omanik teha talli. Praegustest klassiruumidest võiksid saada külastuskeskuse numbritoad.

Uus kool tuleb Vastemõisa

«Kahju, et kool tuleb kinni panna, aga parem tulgu hobused kui tühjad aknad,» ütles mai algul Suure-Jaani vallamajas peetud oksjonil vaatlejana viibinud Rünno Johanson. Tema oli sajandivahetusel Vastemõisa vallavanem ja üks võimla ehituse eestvedajaid.

Krista Prinzmann hakkab sügisel seniseid Kildu kooli lapsi õpetama Vastemõisas. Seal asuvasse suurde rahvamajja on vald otsustanud ehitada kooliruumid. Et enamik lapsi sõidab Soomaa serval asuvasse Kildu kooli just viie kilomeetri kauguselt Vastemõisast, tunduski otsustajatele loogilisem tuua kool laste juurde, mitte lasta neil iga päev kooli sõita.

Pealegi on Kildu kool enam kui saja aastaga nii palju lagunenud, et vajaks igal juhul tublisti remonti.

Vastemõisa koolimaja rajamine on vallajuhi kinnitusel igati graafikus ning septembriks on kõik valmis. Eile Kildult lahkunud 22 lapsest jätkab seal õpingud 20, sest kaks last lõpetas kuuenda klassi ja nemad siirduvad nüüd uude kooli. Esimesse klassi peaks praeguste andmete kohaselt tulema kuus last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles