Raskustes Puhta Kulla uksed jäid ootamatult suletuks

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhta Kulla uks jääb vähemalt järgmise nädalani suletuks ning tänaseks ja homseks välja reklaamitud kontsertidele pole muusikahuvilistel mõtet samme seada.
Puhta Kulla uks jääb vähemalt järgmise nädalani suletuks ning tänaseks ja homseks välja reklaamitud kontsertidele pole muusikahuvilistel mõtet samme seada. Foto: Elmo Riig

Kolmapäeva õhtul Viljandi klubisse Puhas Kuld kavandatud džässiklubi kontsert leidis aset hoopis pärimusmuusika aidas, sest majandusraskuste tõttu on Puhas Kuld suletud.

Džässiklubi eestvedaja Priit Noorhani sai teate klubi kinnipanemise kohta kolmapäeval kella 12.30 paiku. Kell 20 oleks lauljatar Sofia Rubina pidanud seal lavale astuma.

Viieaastase tegevuse jooksul on tulnud džässiklubi kontserte varemgi kiiresti teise kohta kolida, näiteks kunagi pubis Liverpool puhkenud tulekahju tõttu. Ka tookord suutis korraldaja uue ruumi muretseda ja muusikaõhtu ära ei jäänud.

«Pärast seda, kui olin sõlminud kokkuleppe kontserdi üleviimiseks pärimusmuusika aida väikesesse saali, teavitasin inimesi muudatusest elektrooniliste kanalite vahendusel ja panin sildi Puhta Kulla ukse peale,» rääkis Noorhani. «Inimesi tuli aita piisavalt ja õhtu oli kaunis, kuid klubina asendussaal muidugi ei töötanud.»

Kasumlikkuse piiril

Osaühingu Puhas Kuld juhatuse liige Ahto-Lembit Lehtmets möönis, et rahaliste raskuste tõttu on klubil Lossi tänav 15 hoone omanikule, aktsiaseltsile Vennad rent maksmata.

«Lisaks oli hästi palju ebameeldivaid kokkulangevusi,» märkis ta, kuid ei soovinud neist lähemalt rääkida.

Küsimusele, kas tegemist on ajutise katkestuse või lõpliku sulgemisega, ei osanud Lehtmets eile vastata.

«See selgub järgmisel nädalal,» arvas ta. «Peame juhatusega kokku istuma ja otsustama, kas ja kui palju raha me siia alla veel paneme; kas võtame veel laenu. See klubi on olnud meie kõige kallim hobi.»

Juhatuse liikme jutu järgi on Puhas Kuld majandanud tasuvuse piiril balansseerides ja langes eelmise aasta lõpul kahjumisse.

«Oleme suutnud pakkuda väga mõnusat programmi, aga inimestel ei ole raha,» põhjendas Lehtmets. «Ja kui inimesed klubisse raha ei jäta, siis ei saa klubi elada.»

Omanik väsis ootamast

Ettevõtte võlgade suurust ei soostunud Ahto-Lembit Lehtmets avaldama. Tema sõnul pole neid veel kokku löödudki.

Krediidiinfo andmetel oli osaühingu Puhas Kuld mais tekkinud maksuvõlg eilseks kerkinud 2264 euroni (35 423.90 kroonini). Lisaks on firma vastu mõnesajaeurone nõue Capital Inkassol.

Aktsiaseltsi Vennad juhatuse liige Raul Kadajane lausus, et võrreldes selle summaga, mille Puhas Kuld on ruumide rendi ja kommunaalkulude eest maksmata jätnud, on eelmainitud kohustused väikesed.

«Asjaga ei andnud enam venitada, sest võlg muudkui suurenes,» selgitas Kadajane klubiruumide lukkupanekut. «Lehtmets ei ole lubadusi täitnud ja juba pikka aega sentigi üle kandnud.»

Viimaseks piisaks majaomaniku karikas sai tõik, et Lehtmetsa telefonile helistades teatas automaatvastaja, et see number pole enam kasutusel. Nii ei jäänudki Kadajasel muud üle kui saata teisipäeval elektronkiri hoiatusega, et kolmapäeva hommikuks peab võlg olrms tasutud, vastasel juhul on tal õigus rendileping üles öelda.

«Minuga ei võetud selle peale isegi ühendust,» oli Kadajane nördinud. Üleeile andis ta Puhta Kulla töötajatele teada, et ruumidesse nad enam ei pääse.

Küsimust, kas võlgade tasumise järel oleks majaomanik nõus Puhta Kullaga koostööd jätkama, pole Kadajase ütlemist mööda mõtet arutada enne, kui asjad on korras.

Hea esinemiskoht

Ahto-Lembit Lehtmetsa jutu järgi seisavad läbirääkimised hoone omanikuga ees, kuid igal juhul on kindel, et tänaseks ja homseks väljareklaamitud kontserdid jäävad ära.

Tuleva nädala kolmapäeval peaks seal tulema järjekordne džässiklubi üritus, kuid see viiakse Priit Noorhane sõnul taas mujale.

«Ei tea veel, kus, aga džässiklubi kindlasti jätkub,» lausus ta.

Noorhani lisas, et Puhas Kuld hakkas esinemiskohana just viimasel ajal hästi tööle ning on ka muusikutelt kiita saanud.

KANDIDAAT
Klubi Puhas Kuld on esitatud Viljandi kultuuri- ja spordipreemia kandidaadiks.
• Ülesseadmise põhjuseks oli esitaja märkinud, et majanduslikult raskel aastal on klubis aset leidnud rohkem kui 250 värvikat kultuurisündmust.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles