Hädatöödeks ei tohi odavat kütust võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus ei toeta Keskerakonda kuuluvate riigikogu liikmete algatatud eelnõu, mis võimaldanuks kasutada erimärgistatud vedelkütust ka talvistel teehooldustöödel või hädaolukorra likvideerimisel.

Ministrid möönsid, et viimaste kuude lumerohkuse ning teehoolduses ilmnenud puuduste tõttu tuleb leida võimalus kaasata lumekoristustöödele kiiresti lisaressursse.

Toetuse võimalus

Üheks võimaluseks probleemi lahendada peavad valitsuse liikmed seda, et erimärgistatud kütuse laiema kasutamise asemel makstaks lumekoristajatele kulutuste hüvitamiseks otsetoetust. Nimetatud teemaga seotud ministeeriumid analüüsivad kõiki võimalusi ja pakuvad valitsusele välja sobivaima lahenduse.

Ministrid olid seisukohal, et maksusüsteemis erimärgistatud kütuse laiemaks kasutamiseks püsivate muudatuste tegemine ei paku piisavalt head lahendust ning muudab süsteemi haldamise keerulisemaks.

Eelnõu autorid leidsid, et kuigi muudatuse jõustumise tulemusena vähenenuksid riigieelarve tulud, teinuks operatiivsem teede sõidetavuse tagamine hajaasustusega külades talvisel ajal abi paremini kättesaadavaks ning võimaldanuks rasketes ilmastikuoludes jätkata normaalset elutegevust.

Peaminister tõi välja ohud

Peaminister Andrus Ansip ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et kui lubada erimärgistatud kütust kasutada peale põllumajanduse ka lumekoristusel, võib asi lõppeda sellega, et teehooldusfirmad registreerivad oma tegevusalaks ühtlasi põllumajanduse, nimetavad teehooldusmasinad põllumajandusmasinateks ja hakkavad kogu aeg kasutama odavamat erimärgistatud kütust. Ta tõdes, et sellist olukorda ei saa valitsus lubada.

Ansipi hinnangul võiks kaaluda mõtet kaotada masinates erimärgistatud kütuse kasutamise ja maksta selle asemel põllumeestele otsetoetust, mis muudaks kogu süsteemi selgemaks. Peaministri sõnul kaoksid nii ka pettused, mille puhul erimärgistatud kütust värvi kaotamiseks «pestakse». Ansipi jutu järgi võiks erimärgistusega kütus hoonete kütmisel siiski kasutusele jääda ka tulevikus.

EELNÕU
Keskerakonna saadikud esitasid kõnealuse eelnõu detsembri keskel.
• Vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmise eelnõu eesmärk oli lubada põllumajanduses kasutatavates masinates tarvitada erimärgistatud kütust peale metsatööde ka talvistel teehooldustöödel.
• Eelnõu algatajate sõnul kasutatakse põllumajandusmasinaid väikestes valdades tihti kinni tuisanud teedel lumelükkamiseks.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles