Eesti hoolekanne võtab Viljandist eeskuju

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karula peremajad on Eestis esimesed omataolised.
Karula peremajad on Eestis esimesed omataolised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna Viljandis peetaval konverentsil arutatakse, kuidas saab hoolekanne reageerida muudatustele ühiskonnas.

Konverentsi korraldajate tõdemusel suureneb Eestis hoolekannet vajavate inimeste arv, samal ajal kui riigi majanduslik olukord on muutunud.


Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Sirlis Sõmer-Kulli sõnul on suur väljakutse, kui piiratud vahenditega tuleb leida mõjusaid ning uudseid lahendusi hoolekande korraldamisel.

«Hoolekanne peaks kindlasti olema võimalikult paindlik ja arenev, et kohaneda vastavalt ühiskonna vajadusele. Näiteks mõni aasta tagasi oli võlanõustamine tundmatu teenus, täna on nõudlus selle järele väga suur,» ütles Sõmer-Kull.

«Ilmselge on ka see, et riigi või omavalitsuse ressursse pole kunagi piisavalt. Ka hoolekandes tuleb leida uusi võimalusi, näiteks võiks laiemalt ära kasutada infotehnoloogilisi lahendusi,» jätkas ta.

Sirlis Sõmer-Kulli sõnul korraldati konverents Viljandis põhjusel, et raske on leida Eestis teist sellist kohta, kus oleks korraga koos nii palju häid näiteid hoolekande arengust. Heal tasemel tööd on tehtud raske ja sügava puudega lastega Viljandi laste- ja sotsiaalabikeskuses. Suurte institutsioonide asemel on Karulas psüühikahäirega lastele avatud peremajad, mis on esimesed Eestis.

Hea näide on ka omavalitsuste algatus moodustada ühine sihtasutus laste hoolekande teenuste pakkumiseks. Veel võib välja tuua hea töö eakate inimeste aktiivsuse ja ühiskonnas osalemise toetamiseks Inkeri päevakeskuses.

Sotsiaalministeeriumi korraldatud konverentsi «Innovatsioonid hoolekandes» peetakse Viljandis pärimusmuusika aidas. Konverentsi avab sotsiaalminister Maret Maripuu, kes teeb täna Viljandimaal visiidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles