Ümmargusel munal on tuhat head külge

, toitumisspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munal on palju tervistavaid omadusi. Täisväärtuslikke vabalt peetud kanade mune saab Viljandis kõige lihtsamalt kätte toiduvõrgustiku OTT aidast.
Munal on palju tervistavaid omadusi. Täisväärtuslikke vabalt peetud kanade mune saab Viljandis kõige lihtsamalt kätte toiduvõrgustiku OTT aidast. Foto: Peeter Langovits

Olgu keedetud, pošeeritud või pudruna – muna on tervisetoit. Seda võib väita nii munade täiusliku valgu kui seal sisalduva letsitiini ja antioksüdantide pärast.

Munas on palju fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, fluori, joodi, seleeni, vaske, tsinki ja mangaani. Samuti leidub seal ideaalses vahekorras kõiki üheksat kehale vajalikku asendamatut aminohapet, hulgaliselt mineraale ja rasvlahustuvaid vitamiine. Teisisõnu kõike seda, mis on vajalik uue elu alguseks.

Vahepeal võimutsenud kolesteroolikartuse aeg, mil soovitati süüa vaid munavalgetest tehtud omletti, on praeguseks õnneks mööda saanud. Just munakollases peituvad rasvlahustuvad vitamiinid D, E ja A.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles