Toetuste summa kasvas lumepallina

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viljandi linnavalitsus

Kui Kõo vald maksis toimetulekutoetust eelmisel aastal kolm korda rohkem kui tunamullu ja Kolga-Jaani vallas tõusis toetuse saajate arv enam kui viiekordseks, siis Suure-Jaani vald pidi toetuste summat tublisti kärpima.

Üle-eelmisel aastal maksis Kõo vallavalitsus riiklikku toimetulekutoetust 73 367 krooni, aga mullu 213 433 krooni.

Valla sotsiaalnõunik Ljuba Ess rääkis, et kui 2009. aasta algul oli tööta kuni üheksa inimest, siis aasta lõpuks oli neid kolm korda rohkem. «2010. aasta jooksul töötute arv kahekordistus ja sissetulekuta oli juba umbes 60 inimest,» lausus ta.

Nõuniku sõnul on suur vajadus sotsiaaltoetuste järele tekkinud just töötuse tõttu. 1100 inimesega valla eelarvest makstavad sotsiaaltoetused, nagu sünni- ja matusetoetus, laste prilliklaaside raha ning küttepuude soodustus, pole Essi väitel 2009. aastaga võrreldes palju muutunud. Nii läks ühekordseteks toetusteks mullu ja tunamullu ligi veerand miljonit krooni. Kui suure osa moodustab see summa valla eelarvest, ei osanud Ess öelda.

Aidatakse laste kaudu

Ligi 1600 elanikuga Kolga-Jaani vallas on toimetulekutoetuse saajate arv viimase aasta jooksul tõusnud seitsmelt 39-le. Sotsiaalnõunik Õnne Raamat (pildil) nentis, et see on ilmselt tingitud töökoha kaotamisest, sissetuleku vähenemisest ja majandusliku olukorra halvenemisest.

Vald on Raamatu kinnitusel püüdnud elanikke aidata lapsevanemate kulutusi vähendades. Selleks on vallajuhid võtnud vastu otsuse, et omavalitsus kannab kõik lasteaiaga seotud kulutused, tasudes lapse kohamaksu, toidu ja õppevahendite eest.

«See, et lasteaed on tasuta, on tegelikult üsna suur toetus ja me olemegi üritanud oma inimesi aidata selliste odavamate või tasuta teenustega, mitte rahaga,» selgitas Raamat.

Lisaks toimetulekutoetusele küsivad inimesed tema sõnul vallalt enim abi hooldamiseks, õpilaste sõidupiletite kompenseerimiseks ja ravimite ostmiseks.

Raha järjest väheneb

Viljandimaa suurima pindalaga omavalitsus, Suure-Jaani vald on viimasel ajal toetuste maksmist vähendanud ja mõne toetuse ka kaotanud. Valla sotsiaalosakonna juhataja Aave Toomsalu jutu järgi on rahapuuduse tõttu lõpetatud näiteks soodustingimustel küttepuude vedu.

«Viisime umbes sajale inimesele küttepuud õuele, nii et nad pidid nende hinnast vallale tasuma vaid osa, aga nüüd maksame vähem kui 4000 krooni saavatele pensionäridele ühekordset toetust kuni 1000 krooni,» selgitas Toomsalu.

Kõige enam on sotsiaaltöötajal kahju tugevasti kärbitud koolilõputoetusest. Kui Kolga-Jaani saab endale lapsevanemate aitamist lubada, siis Suure-Jaanil Toomsalu sõnul seda võimalust ei ole. «Kuigi käesoleva aasta eelarve on alles valmimisjärgus, on siiski näha  vähenemist ja me peame juba praegu väga rangelt kaaluma, kas ja kui palju me saame lasteaiatoetust maksta,» nentis ta.

Kolga-Jaani sotsiaalnõunik Õnne Raamat oli kindel, et tööpuudus hakkab peagi vähenema ja sellega kahaneb ka taotletavate toetuste hulk. Aave Toomsalu aga arvab, et sel aastal elu ilmselt kergemaks ei lähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles