Korterlinnakud vajavad uusi detailplaneeringuid

, ettevõtja, sihtasutuse KredEx nõukogu liigeKredExi nõukogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EESTIS kogub järjest enam hoogu kortermajade soojustamine. Selle käigus muutub paratamatult ka paljude hoonete ilme. Kui iga kortermaja otsustab ise oma välimuse üle, võime viie aasta pärast ehmatusega avastada, et meie igapäevane elukeskkond riivab silma, sest koosneb halvasti kokku sobivatest ehitistest.

Protsess, mis kujundab meie ümbrust pikkadeks aastateks, vajaks peale riigi toetuse ka omavalitsustelt tugevat ja kiiret juhtimist. Viiratsis, Ramsis, Paalalinnas, Männimäel ja mujal sõltub kortermajade tulevane välimus sellest, kas omavalitsused juhivad nendes piirkondades toimuvat. Praegu on õige aeg algatada detailplaneeringud ja otsustada, millisena tahame näha oma kodukohta paari aasta pärast.

Kui omavalitsused plaaniksid, milline üks või teine piirkond pärast majade renoveerimist ja soojustamist välja näeb, oleks korteriühistute juhtidel lihtsam inimestele kavandatavat selgitada. Samuti oleks hõlpsam koostada ehitusprojekti tingimusi.

DETAILPLANEERINGUTE algatamine paneks inimesi rohkem mõtlema oma kodukoha arengu üle.

Lisaks tavapärastele detailplaneeringute joonistele oleks piirkonna tulevasest väljanägemisest vaja koostada kolmemõõtmelised pildid ja videod. 3D-kujundus annaks inimestele ettekujutuse, kui meeldivas paigas nad võiksid elada, ning aitaks neid veenda majade renoveerimise vajaduses.

Olen kindel, et praegustest ühetaolistest kesise ilmega paneelmajade linnakutest saab korraliku arendustegevusega kujundada mugava ja ilusa elukeskkonna. Peale hoonete välimuse saame detailplaneeringuga korraldada ka parkimiskohtade ja uute mänguväljakute rajamist.

Kui omavalitsused sooviksid mõelda veelgi kaugemale tulevikku, saaks üksikasjaliste planeeringute abil määrata kindlaks sellegi, millistele majadele võiks paigaldada päikesepaneelid ja kui suured.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles