Talvine tantsupidu kutsub registreeruma

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talitantsu tantsitakse Viljandis veebruari teisel nädalal.
Talitantsu tantsitakse Viljandis veebruari teisel nädalal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kestab registreerumine XIII Viljandi talvisele tantsupeole, mis kannab pealkirja «Tuhast tulisem!».

Peakorraldaja Vaike Rajaste rääkis, et pidu on pühendatud 85 aasta möödumisele esimese eesti rahvatantsude raamatu ilmumisest.

«1926. aastal trükivalgust näinud raamat «Eesti rahvatantsud» kätkes endas suurt osa Anna Raudkatsi kogutud ja soveldatud tantsudest, mida on järgmistel aastakümnetel tantsinud sajad rühmad ning millest on uut inspiratsiooni saanud paljud tantsuloojad. Selle trükise ilmumist võib kõhkluseta pidada murranguliseks hetkeks, mistõttu otsustasime talvepeoga sellele tähelepanu juhtida,» selgitas Rajaste.

Pealkirjani «Tuhast tulisem!» jõudsid peo korraldust juhtiva tantsurühma Vabajalg mehed detsembris bussiga Tallinna uute tantsude võistlusele sõites. Rajaste arvates on see tähendusrikas pealkiri, mida igaüks saab isemoodi mõtestada.

«Mulle tuletab see meelde tõsiasja, et traditsioonid pole tuha säilitamine, vaid tule hoidmine,» lausus ta.

Viljandi talvine tantsupidu on omasuguste seas Eesti vanim ja suurim. Traditsioon sai alguse 1998. aastal võistutantsimisest ümber Viljandi kultuurimaja kvartali. Aja jooksul on sellest kujunenud mitmepäevane rahvusvaheline sündmus, mille kulminatsiooniks on suur ühistantsimine Vabaduse platsil.

Talvepeo põhipäev on laupäev, 12. veebruar. Ehkki kõik päevakavva kuuluvad üritused on osavõtjatele tasuta, paluvad korraldajad ühistantsimisele tulevatel rühmadel ennast kirja panna peo kodulehel http://talvinetantsupidu.viljandimaa.ee.

Mullu kogunes lumisele Vabaduse platsile tantsusõõridesse ligi 1000 tantsijat nii Eestist kui mitmest välisriigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles