Video: Eesti inimeste seas kogub populaarsust mootoriga elmorula

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Parkides ja teedel on üha sagedamini kohata inimesi sõitmas laual, mis meenutab rula, ent on veidi suurem ja liigub mootori jõul.
 

Ülar Mändmets koos poegade Kevini ja Remyga on avastanud endi jaoks mootoriga rula ehk elmorula ja sellest suures vaimustuses.

Kevin ütleb. et viimasel kuul on ta iga päev peale kooli koju jõudes esimese asjana ikka rula peale astunud ja sõitma läinud. Ligi kolmsada kilomeetrit on selle ajaga läbi sõidetud.

Kas sõita rulaga asfaldil, kruusal või rohukamaral, sõltub rulataja tujust, Kevin on sellel läbinud järveümbruse terviseraja, sõitnud Huntaugu mäest üles-alla, proovinud Trepimäe nõlva. Ühe eredama seigana meenutab ta sõitu Viljandi kesklinnas, koos saksofoni mängiva klassivennaga: "Siis suutsime küll inimeste tähelepanu endale tõmmata," meenutab ta.

Remy eelistab rulasõiduks just kruusateid. "Nendel saab isegi kiiremini sõita, kui asfaldil, kus suurema hoo pealt hakkab rohkem vibama, aga kruusa peal on parem tasakaalu hoida."

Rulad, millega poisid sõidavad on kõik veidi erinevad: ühe mootoriga, millel veab üks ratas ja kahe mootori ning kahe vedava rattaga. Ka rehvid on erinevad: on maanteele sobiv, veidi väiksema mustriga ning jämedakoelisem maastikurehv.

Elektrilised rulad saavad voolu akudelt ja väiksema akuga saab sõita 20 kilomeetrit ning kõige suuremaga sada kilomeetrit. Muidugi sõltub teepikkus ka teeoludest ja sõitja kaalust. Elmorula arendab kiirust kuni 40 kilomeetrini tunnis, ent sellest ei maksa end heidutada lasta, sõita saab ka aeglasemalt.

Rulale astujal on käes pult, millelt saab valida kas kiirema või aeglasema käigu. Aeglasema puhul on kiirus piiratud 15 kilomeetrini tunnis.

Ülar Mändmets ülteb, et keerulisem, kui otse sõitmine, on elmoga pööramise õppimine, sest rula on raske ja tema kallutamine kergema kaaluga sõitjal nõuab lisategevust.

Maades, kus elmorula juba pikemalt kasutusel olnud, nagu näiteks Saksamaa, korraldatakse ka erinevaid võistlusi. Kui osavaid sõitjaid juba rohkem, küllap hakatakse ka Eestis elmodel võistlema.

Elmorulaga sõites on oluline kasutada kaitsevarustust. Vähemalt kiivrit. Ülar Mändmets soovitab aga vähemalt algajatel kasutada rulluisutajale mõeldud põlve ja küünarnukikaitseid.

Liiga uljaks ei tasu sõites minna, sest elmorula pole mänguasi vaid sportlikku meelelahutust pakkuv sõiduvahend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles