Saada vihje

Sakala ajakirjanik Üllar Priks esitles raamatut «Sööme sõnu»

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Sakala ajakirjanik Üllar Priks ehk Myrakas esitles eile Viljandi Rahva Raamatu kaupluses oma kokaraamatut «Sööme sõnu».

Sakala peatoimeteja Hans Väre, kelle välja mõeldud on ka esialgu leherubriigi, nüüd raamatu pealkirjaks saanud sõnapaar «Sööme sõnu», tõdes esitlusel, et Myraka puhul peab tõesti paika mõttetera, et söömine on ainus töö, mis toidab.

Myraka kokandusrubriik ilmub Sakala laupäevases lehes juba mitu aastat ja lugejad ootavad seda alati. «Kui Myrakas peaks kirjutama reportaaži puu kasvamisest, oskaks ta ka seda väga paeluvalt teha. Kõik läheks küll väga vaevaliselt ja loo käigus üritaksid koer ja teised loomad puu kasvamist takistada, aga lõpptulemus oleks väga nauditav,» kiitis Väre Myraka oskust erinevatel teemadel humoorikalt sõnu seada.

Postimees Grupi kirjastuse väljaantud kokaraamatusse on koondunud autori maitsvaimad retseptid ja humoorikad jutukesed, milles autor tutvustab oma Viljandis asuvat kodukanti Kantreküla, viib juttudes tsikliga maanteele seiklema, jõuab neis sõbra sauna või jutustab mõnest müstilisest ja naljakast seigast.

«Süüa peab ikka hea tujuga tegema,» sõnas Myrakas, kes on oma sõnul halva tujuga kokkamise vitsad kätte saanud.

«Lood on need, mis muudavad asjad oluliseks ja meeldejäävaks. Sellepärast ma usun ja tean, et Myraka kokaraamatu järgi süüa teha on hoopis teistmoodi tunne,» kõneles Postimees Grupi kirjastuse toimetaja Kadri Haavajõe.

Ta lisas, et kuigi selle raamatu nautimiseks ei pea olema viljandlane, on linn ja raamat omavahel väga tihedalt seotud. «Myraka lugudes on väga palju Viljandit ja viljandlasi ning selle raamatu joonistused on teinud Viljandis elav kunstnik Kristi Kivestu,» tõi ta näiteks.

Myrakaga esitlusel vestlenud Sakala ajakirjanik Margus Haav uuris temalt igapäevase toidutegemise kohta ja võrdles teda restorani kokaga, kelle toidukohas pole menüüd,  vaid road saavad inspiratsiooni parasjagu kättesaadavatest toiduainetes, tujust või mõnest muust mõjutajast.

«Kokkamises ei ole valesid otsuseid. Ja kui läheb sassi, saab uuesti teha,» julgustas Myrakas kõiki kodus köögikatsetusi tegema.

Koos arutleti selle üle, et eestlased õnneks veel oskavad süüa teha ja kodune toit, erinevalt nii mõnestiki teisest lääneriigist, on meile endiselt veel täiesti tavaline osa igapäevasest elust.

Oma eeskujude seas tõi Myrakas välja Jamie Oliveri, kelle suhtumine toidusse ja selle valmistamise kujutamine lihtsa ja lõbusa tegevusena on talle sümpaatne.

Kokaks ei kipu Myrakas end siiski nimetama. «Ma olen pereisa, kes armastab hästi süüa. See on piisav motivatsioon,» võttis ta kokku.

Artikli foto
Foto: Postimees Grupp

RAAMAT

Myrakas, «Sööme sõnu. Koka raamat» 

• Toimetanud Kadri Haavajõe

• Illustreerinud Kristi Kivestu

• Postimees Grupp, 2016

Allikas: Sakala

Tagasi üles