Soomes kadunud Raheli vanemad said tuge selgeltnägijalt (3)

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emal pole oma kadunud pojast Rahelist palju pilte, sest need pühkis äike arvutist minema. Seda suurema väärtusega on see viimane pojast tehtud passipilt.
Emal pole oma kadunud pojast Rahelist palju pilte, sest need pühkis äike arvutist minema. Seda suurema väärtusega on see viimane pojast tehtud passipilt. Foto: Erakogu

Uusna külje all elavad Tiina ja Arno Oja pole arvutiinimesed. Kui nende aprilli algul Soomes kaduma jäänud poja Raheli otsingutest on tuttavad ja võõrad saanud seni osa enamasti Facebooki kaudu, siis nemad on hoidnud kogu valu endale.

Tiina Oja ütles, et päris üksinda nad siiski pole, sest neil on loomad. Hommikuti ja õhtuti nelja lehma lüpstes on tal oma sõnul nututunnid. Ka metsas on ta käinud oma kadunud poja pärast pisaraid valamas. 

Ema jutu järgi on sellises olukorras üksinda jääda kõige hirmsam, kuid algul hoidsidki inimesed neist eemale. Nüüdseks on hakatud taas julgemalt suhtlema ja see oli ka põhjus, miks vanemad nõustusid sõprade toel meedia kaudu abi otsima.

Alguse sai lugu ööl vastu 3. aprilli, mil nende 34-aastane poeg Rahel, kes töötas Soomes tellingute paigaldajana, sõbra sünnipäevalt oma elukohta minnes teadmata kadunuks jäi. «Seda, et midagi on väga valesti, tundsin kohe,» ütles ema.

Raheli otsinguid alustati kiiresti ning lisaks sõpradele ja politseile kaasati vabatahtlikud. Esimene märk kadunust saabus nädalapäevad hiljem, mil Pitkäjärvi järvest leiti tal seljas olnud pusa. Selle hetkeni oli vanematel veel mingigi lootus, et Rahel võib elus olla. 

Ilona Kaldre näitas teed

Kui Raheli elukaaslane ja kahe lapse ema on kasutanud otsingutel põhilise infokanalina Facebooki, siis vanemad on sellesse pigem skeptiliselt suhtunud ja proovinud oma jõududega hakkama saada. Nii Raheli elukaaslane kui vanemad on kasutanud mitme selgeltnägija abi. Nood on pakkunud välja erinevaid versioone ja andnud vihjeid, mida võib mõista kaheti. 

Näiteks ootab ühe sensitiivi jutu järgi Rahel kusagil urus oma aega, et tulla koju. Ema sõnul see nii arvatavasti ongi, aga koju tuleb poeg kirstus. Kõige suuremat abi on ta seni saanud Ilona Kaldrelt, kellega kohtus aprilli lõpul Soomes. 

Kuigi ema ei rääkinud Kaldrele ei leitud pusast ega andnud muud infot, kõndisid nad kogu tollel ööl Rahelile saatuslikuks saanud teekonna läbi ja jõudsid sama järve äärde, kust on leitud ainuke talle viitav ese. 

Koos Ilona Kaldrega järve aerupaadiga läbi kamminud ema ütles, et kuigi tal on täielik pilt sellest, mis võis juhtuda ja kui lihtne võib sellise kadumise põhjus olla, ei soovinud ta seda avaldada enne, kui poeg on leitud.

Ema jutu järgi on Pitkäjärvi äärmiselt keeruline veekogu, mis võib suvel muutuda pokumaaks, sest on juba praegu mõnes kohas väga madal. Kui kevadel on järves juurte küljes ujuvad saared veel õhus, siis kuivaga vajuvad need põhja ja võivad inimese enda alla matta.

Lõpetaski ära

Kuigi Ilona Kaldrega sündmuskohal käimisest sai ema oma sõnul natukenegi hingerahu, ei saabu see lõplikult enne, kui on midagi konkreetset. Hommikul linnas piimaringil käiv invaliidsuspensionär tunnistas, et ta elab vaid rahustite najal ega taha kodust välja minnagi, sest näeb igal pool poega. Väga raskelt elab isa kadumist üle ka Raheli üheksa-aastane poeg. 

Raheli ema ja isa kirjeldavad oma poega kui looduslast, kes tuli Eestis olles alati lastega maale, käis koertega metsas jalutamas ja isaga kalal ning võis päevaga ära lõhkuda kümme ruumi puid. Et olla perega rohkem koos, oli Rahel kaalunud ka Soomest äratulekut. «Praktiliselt viimati oligi tõsine jutt, et läheb veel ja lõpetab ära. Lõpetaski,» ütles ema pisarsilmi. 

Kuigi perekond ei plaaninud Raheli otsinguteks rahalist abi paluda, on otsingud Soomes toonud kaasa kulutusi, mis käivad neile üle jõu. Kui soovite Raheli vanemaid toetada, saab annetuse teha Tiina Oja arvelduskontole (EE032200001101274022, Swed­bank). Selgitusse palutakse märkida «Rahel».   

Raheli otsingud jätkuvad sel laupäeval Vantaas Pitkäjärvi piirkonnas, kuhu on oodatud võimalikult palju inimesi, kes on valmis ka vette minema või kes saavad selleks vajaliku varustusega abiks olla. Facebookis leiab rohkem infot hiljuti loodud kinnises grupis «Raheli otsingud Soomes», millel on juba üle 500 liikme.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles