Haldusreformi praegusel moel läbi viimine toob riigikogus tüli majja

Anneli Ott
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ott
Anneli Ott Foto: Erakogu

EESTI VAJAB haldusreformi nii keskvõimu kui kohalikul tasandil, kuid praegu sunnitakse riigikogu nõustuma omavalitsuste mehhaanilise liitmisega, millel puudub sisu. Kui valitsus sisulisi ettepanekuid ei arvesta, korraldab opositsioon protestiks ööistungid.

Haldusreformi puudutavate arutelude üks põhiküsimusi on, millised on liitumise mõjud ja mil moel paraneb sellest elanike elukvaliteet. Liitunud omavalitustele pakutakse hüvitist, kuid rahasüst saab mõne aja pärast otsa. Väga tähtis on teada, mis juhtub omavalitsustes pärast seda.

Kui omavalitsuste tulubaas ühinemiste järel ei kasva, koonduvad omavalitsuste pakutavad teenused üha enam keskustesse. Nende kvaliteet võib paraneda, kuid kättesaadavus ei parane ja inimestele oleks aus öelda: selleks et neid teenuseid tarbida, peate ise enam kulusid kandma. Pean siin silmas laste lasteaia- ja koolitee pikenemist, arstiabi koondumist linnadesse ning muud sellist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles