Salaja üles pandud reklaam teeb tuska nii maal kui linnas

Margus Haav
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi–Tartu maanteed mööda Tartu poole minnes on reklaamidega kaetud paremat kätt jäävad bussiootekojad.
Viljandi–Tartu maanteed mööda Tartu poole minnes on reklaamidega kaetud paremat kätt jäävad bussiootekojad. Foto: Marko Saarm

Suvetuuride hooaeg toob endaga suure hulga reklaamplakateid, mis vahel on paigaldatud luba küsimata.

Üleöö Viljandi laternapostidele ja majaustele kleebitud tsirkusereklaamid on pinnuks silmas linnavalitsusele, Viljandi–Tartu maantee äärsetesse pleksiklaasist bussiootekodadesse ilma loata pandud plakatid teevad aga morniks maanteeameti, vallavalitsuse ja bussiootajad.

Seadus on seadus

Viljandi linnakunstnik Malle London kinnitas, et tsirkusetuuri korraldajale oli antud luba ainult A3-formaadis reklaamplakatite paigaldamiseks, aga osa reklaame on üles pandud omavoliliselt.

«Ma võtsin korraldajaga ühendust ja koputasin talle südamele, et tänavu reklaamidega probleeme ei tekiks – möödunud aastal jätsid nad osa reklaame koristamata,» rääkis London. «Lubati, et tänavu on kõik korras, ja seda suurem oli mu üllatus, kui selgus, et osale Männimäe suurte kortermajade ustest olid reklaamid kleebitud.»

London lisas, et neid kleebiseid peab väga oskuslikult eemaldama ja ka siis jäävad liimijäljed. Nii nagu teisteski omavalitsustes on Viljandis reklaami ja teabe paigaldamiseks eraldi kord, mille järgi tuleb avalikus kohas reklaamimiseks luba taotleda.

«Sellest peetakse kinni ka, kuigi mitte alati,» ütles London. «Eelmisel aastal oli näiteks nii, et ürituse korraldaja kinnitas, et tal on kõik korras, kuid samal ajal kleebiti korteriühistute uksi ja muid kohti üle.»

Londoni sõnul peab linnavalitsus aru, mida sellistel juhtudel tulevikus ette võtta. Ühe variandina võib tulla kaalumisele rahatrahv või isegi etenduste ärakeelamine.

«Seadused on ikkagi täitmiseks ja me ei saa siin mingeid erandeid teha. Oma firmadelt nõuame ju väga korrektset käitumist,» lisas London.

Tuuri korraldava Loomingulise Ühenduse KOIT administraator Diana Väli-Kurnikov lubas eile nii Sakalale kui linnavalitsusele, et kleebitud plakatid eemaldatakse homme ja pärast etendusi ka kõik kahepoolsed plakatid tugeval alusel.

Suvetuuride kuulutused on teadetetahvleid ja ootekodasid kirjanud igal aastal ka väljaspool linnu. Moodsa disainiga paviljonid, mis paari aasta eest Tartu tee äärde paigutati, kannavad praegu igaüks keskmiselt kolme roosakat kahepoolset plakatit.

Viljandi valla abivallavanemale Sulev Kannimäele on see iga-aastane mure hästi tuttav.

«Maanteeäärsete külamajade teadetetahvleid taotakse plakatitega regulaarselt kinni ja topitakse sinna igasuguseid kaubanduslikke teateid,» rääkis ta.

Loa annab vallavalitsus

Maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla ütles, et Viljandi–Tartu maantee ääres asuvad bussiootekojad kuuluvad vallale ja reklaami paigaldamiseks tuleb seega luba küsida vallavalitsusest. Ta kinnitas, et maanteeamet taunib plakatite, joonistuste ja muu sellise loata paigaldamist.

Sakalaga kõnelnud igapäevased bussisõitjad ütlesid, et neid häirivad hooletult üles pandud ja vaatevälja piiravad reklaamplakatid. Vallavanem lisas, et sageli on need müürilehed ka üsna koledad ja ükski paigaldaja ei suvatse neid hiljem ära koristada. Bussiootekodadesse on plakatid üles pandud liimi, mitte klambritega, aga eemaldamise mõttes on seegi halb variant.

Kui Viljandis pole veel teada, mis saab ebaseaduslike plakatitega, siis Viljandi vallas loo ilmumise ajaks lahendus paistab.

«Plakateid on maanteeäärsetesse bussipeatustesse kleebitud juba aastakümneid ning varem pole seda teemat tõstatatud,» rääkis festivali «Kaparock» korraldusmeeskonna liige Martti Mutli.««Kaparocki» plakateid on maanteede äärde paigaldanud festivali korraldustoimkonna liikmed mitmes Eesti maakonnas, sest ootame festivalile inimesi kogu Eestist.»

Mutli selgitas, et plakati- ja flaierireklaam ning sotsiaalmeedia on väikse eelarvega suveüritustele tähtis reklaamiväljund, sest meedias reklaami avaldamine maksab palju.

«Kui suve lõpul korraldatakse bussipeatuste plakatitest puhastamise kampaaniaid, oleme valmis ka omade jõududega appi tulema,» lubas ta.

Viljandi vallaga on saanud kaubale ka Ugala teater, kelle suveetenduse plakatid on bussipeatustes samuti üleval. Teatri korraldusjuht Heigo Teder kinnitas, et lepiti kokku eemaldamise tingimused ja see, et kultuuriinfo levitamiseks saab teater kasutada valla lehte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles