August Kitzbergi aasta möödus huvitavalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Kitzbergi muuseumi asutaja ja töötegija Asta Jaaksoo on pühendunud omakandi kuulsa kirjamehe mälestuse alalhoidmisele.
August Kitzbergi muuseumi asutaja ja töötegija Asta Jaaksoo on pühendunud omakandi kuulsa kirjamehe mälestuse alalhoidmisele. Foto: Peeter Kümmel

27. detsembril möödus 155 aastat kirjanik August Kitzbergi sünnist. Karksi vald oli mulluse kuulutanud selle kirjamehe aastaks.

August Kitzbergi muuseumi asutaja ja töötegija Asta Jaaksoo, kuidas see aasta möödus?

Huvitavalt.

Selle eest väärib kiitust Karksi vallas tegutsev seltside esindajate ümarlaud eesotsas Helve Joone ja Anne Kaljumäega, kes otsustasid kogu 2010. aastaga tähistada kirjaniku juubelit.  

Karksi kandis järgnes üks üritus teisele, ent kõige tähtsam on see, et Maiel asuv maja, kus August Kitzberg elas ja töötas, sai kolmekümne aasta järel korraliku uuenduskuuri.

Mis remondiga muutus?

Juba välisilme on teistsugune: maja on saanud värske värvkatte ja selle esine on sillutatud. Seal on uued pingid ja laud — kui on ilus ilm ja koolilapsi palju, saab sissejuhatava jutu õuel ära rääkida.

Majas algavad muutused esikust, kus mitmesuguste katete alt on nähtavale toodud vanad palgid. Enim on siiski teisenenud muuseumimaja kõige suurem ruum, kus kunagi oli ümbruskonna laste klassituba. Uuendatud on uksi ja lage, vahetatud laud ja tehtud juurde kappe.

Raha saime Mulgimaa arenduskoja kaudu ning 10-protsendilise omaosaluse leidis Kitzbergi sõprade selts. Muuseumimaja on nüüd ilus.

August Kitzbergi sünniaastapäeva tähistasime 27. detsembril väikese seltskonnaga, sest lume ja tuisu tõttu oli tülikas Maiele sõita. Kõige rohkem meenutati kodukandi kirjameest ehk koolis.

Gümnaasium kannab ju August Kitzbergi nime.

Kool seadis rohkem kui aasta tagasi eesmärgiks kirjaniku elu ja loomingut põhjalikumalt tutvustada ning aastapäeva mitmesuguste üritustega tähistada.

Uut õppeaastat alustas koolipere 1. septembril Kitzbergi mälestussamba juures, kusjuures gümnasistid pühkisid puhtaks kirjanikuhärra pea, et selle rituaali abil kergemini tarkust omandada.

Gümnaasium kuulutas välja mitu Kitzbergi tööde ainelist omaloominguvõistlust. Kokkuvõtted tehti jõulude aegu. Tavapärane jõuluetenduski pandi kokku omakandi kirjaniku loomingu põhjal.

Oluliseks võib pidada sedagi, et Margus Mõisavalla eestvõttel korrastati koolimajas asuv muuseumituba.

Mida kirjaniku mälestuse jäädvustamiseks veel tehti?

Karksi-Nuia raamatukogu korraldas näitusi ja Kitzbergi-nimeline looduskaitseselts organiseeris suvel matku.

On teada, et Rakvere teater tõi lavale «Tuulte pöörises», aga ajakirjandusest ei leidnud ma Kitzbergi teemadel ühtki mõttemõlgutust, kuigi ta oli ajakirjanike liidu esimene auliige. Lätlased teevad rohkem: kevadel tuleb Ventspilsis August Kitzbergi elu ja loomingu konverents.

Ükspäev toodi mulle Kitzbergi 100. sünniaastapäeva kava: tookord tähistas terve Eesti seda juubelit nädal aega. Kahjuks pole ükski valitsus suutnud anda kirjaniku muuseumile riiklikku staatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles