Jaak Allik lavastab Saaremaal näidendi abielu haprusest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuressaare linnateatris esietendub eeloleval pühapäeval Yasmina Reza näidend «Tapatöö jumal», mille on lavastanud Ugala sihtasutuse nõukogu esimees Jaak Allik.



Prantslannast autori Yasmina Reza loomingus on midagi sellist, mille pärast lavastaja just selle näitemängu valis, kirjutab ajaleht «Oma Saar».



Jaak Alliku sõnul on 48-aastane juuditar praegu terves maailmas kõige mängitavam prantsuse dramaturg. Yasmina Reza on ka ise näitleja ning oskab dialoogi artistidele suupäraseks kirjutada. Eestis on mängitud kaht tema näidendit: «Kunst» toodi lavale Eesti Draamateatris ja Ugalas, ning «Kolm versiooni elust» Endlas.



Kuigi pühapäeval Kuressaares esietenduva näidendi pealkiri on kohutav, pole lavastaja sõnul loos mingit tapmist ega vägivalda. «Lugu on äärmiselt lihtne ja eluline. Näidend on abielu haprusest.


Arvan, et näitemängu abielu haprusest tahab igaüks vaadata. Tapatööd ei taha keegi näha,» lausus Allik.



Selle näidendi maailma esietendus oli 2006. aasta 8. detsembril. Nüüdseks on seda lavastatud juba 20 Saksamaa teatris, Viinis, Londonis, Pariisis, Varssavis, Helsingis ja Ljubljanas.



«Näidend läheb mööda maailma laiali nagu kulutuli. Nägin seda autori lavastuses Pariisis ja Soomes esietendust,» rääkis lavastaja Jaak Allik Kadi raadios.



Lavastaja hinnangul see lugu lausa kisub näitlejaid mängima. Osades on Kersti Kreismann, Sulev Teppart, Piret Rauk ja Jüri Aarma.


Piltlikult öeldes jõuab koolivägivald ka Kuressaare teatri lavale. Tõsi, mitte küll selle sõnasõnalises tähenduses.



«Laval arutlevad vägivallaakti üle vanemad. Millised on lapsevanemad ja kus siis on nende laste käitumise põhjused, seda see näidend näitabki. Soovitan seda nii õpetajatele ja lapsevanematele kui õpilastele. See on nüüd täpselt see, mida peaks kool tahtma,» selgitas lavastaja.



Kuressaares etendub Jaak Alliku lavastus ka 8. ja 14. oktoobril. Orissaares mängitakse lavastust 17. oktoobril ning hiidlastel avaneb võimalus seda vaadata 30. oktoobril Käinas ja 31. oktoobril Kärdlas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles