Viljandi linnapea pääses kriminaalmenetlusest (4)

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Ando Kivibergi sõnul ei kavatse Viljandi maanteeameti reformikavaga leppida.
Linnapea Ando Kivibergi sõnul ei kavatse Viljandi maanteeameti reformikavaga leppida. Foto: Elmo Riig

Prokuratuur andis politseile loa Viljandi linnapea Ando Kivibergiga seotud kriminaalmenetlus kuriteo koosseisu puudumise tõttu lõpetada.

Linnakodanik Rasmus Rosma esitas meeri suhtes süüdistuse kehalises väärkohtlemises, sest too oli teda 13. aprillil Viljandi raekoja ees lükanud. Sakala kajastas kriminaalasjani viinud vahejuhtumit 20. aprilli lehes.

Salvestis näitab

Lõuna ringkonnaprokuratuuri andmetel pöördus politseisse mees, kelle sõnul oli tema ja linnapea vahel sõnavahetus, mille käigus linnapea teda tõukas ja seeläbi vigastas. Väidete kontrollimiseks alustati menetlust.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Merike Tikk selgitas, et kuna kannatanu oli oma väitel viga saanud, paluti tal saadud vigastused raviasutuses fikseerida, arst kannatanul aga vägivalla tagajärjel saadud kehalisi vigastusi ei tuvastanud.

«Kuulasime ka linnapea üle. Ta tunnistas, et nende vahel oli sõnavahetus, mille käigus muutus teine pool agressiivseks ja seetõttu linnapea tõukas teda. Neid ütlusi kinnitab turvakaamera salvestis, millelt on näha, kuidas vestluse käigus tõstab mees käe üles. Et mehed seisavad vastakuti teineteisele väga lähedal, siis linnapea reageerib tõstetud käe peale ning lükkab ühel korral seda meest õla piirkonda,» kirjeldas prokurör.

Ta lisas, et muud füüsilist kontakti videosalvestiselt ei nähtu.

Et kogutud tõendite põhjal ei saanud kannatanu tõukamise tagajärjel vigastada, andis prokuratuur politseile loa menetlus lõpetada, sest kuriteokoosseis puudub.

Raekoja lõunapoolses küljes August Maramaa kuju kohal asuva kaamera jäädvustatud videot näitas Ando Kiviberg aprillis Sakala ajakirjanikule. Tollelt salvestiselt paistab ilma helita, mis seal tema ja Rasmus Rosma vahel sündis.

13. aprilli hilishommiku videojäädvustus algab kaadriga, kuidas Ando Kiviberg keerab oma autoga raekoja ette. Kohe tema järel jõuab kohale Rasmus Rosma. Ta väljub autost ja läheb Kivibergi sõiduki poole, mis jääb parajasti kaadrist välja.

Hetk hiljem jalutavad mõlemad mehed kaamera vaatevälja. Nende vahel käib diskussioon. Salvestiselt on näha, kuidas Rosma elavalt žestikuleerib ja teeb järske liigutusi. Ta seisab üsna Kivibergi lähedal. Paaril korral on märgata, kuidas linnapea pisut tagasi tõmbub või kõrvale astub. Linnakodaniku kehakeelest võib välja lugeda, et ta on väga ärritunud.

Kui vestlus on mõnda aega kestnud, lükkab linnapea lõpuks Rosma eemale. Kivibergi käeliigutuse ja Rosma liikumise järgi on raske ette kujutada, et lükkamine võinuks valu põhjustada.

Tajus ohtu

Selles, et ta Rasmus Rosmale füüsiliselt haiget ei teinud, on Ando Kiviberg veendunud. Kahe nädala eest Sakalale antud seletuste kohaselt tajus ta kodanikust endale ohtu, sest too käitus sõjakalt ning kasutas solvanguid ja isegi ähvardusi. Kiviberg ütles, et Rosmat eemale lükates käskis ta tol ära minna.

Põhjus, miks kõik see üldse sündis, peitub mõni aeg tagasi Trepimäe ja raekoja vahel tehtud raietöödes, mis Rasmus Rosmale ei meeldinud. Ando Kivibergi sõnul eelnes kõnealusele vahejuhtumile paar kuud varem Rosma telefonikõne, mille kestel oli too linnapea väitel samuti väga ebaviisakalt käitunud.

Nüüd, mil menetlus on lõpetatud, ei soovinud Kiviberg varem antud selgitusi täiendada. Varem on ta kokkuvõtteks öelnud, et kuigi ta ei tunne ennast juhtunus süüdi, on tegu ebameeldiva seigaga.

Sakala on olnud lugu kajastades ühenduses ka Rasmus Rosmaga. Aprillis ei soovinud ta kommentaare jagada, põhjendades seda käimasoleva uurimisega, kuid lubas anda kõik seletused pärast menetlustoimingute lõppu. Kolmapäeval ütles ta, et soovib esitada oma arusaama juhtunust kirjalikult, kuid vajab selleks veel aega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles