Noortekeskuse üle tasub arutleda

, Viljandi volikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Järveveer
Heiki Järveveer Foto: Elmo Riig / Sakala

VILJANDIMAA noortekeskuse senine tegevus lõpeb ning siinne noorsootöö saab uue näo. Millise, pole veel selge, kuid väljapakutud selgitused tekitavad suuri lootusi. Siiski leidub küsimusi, millele ootab ilmselt vastust ka avalikkus.

Viljandi volikogu otsustas loobuda osalemast mittetulundusühingus Viljandimaa Noortekeskus. Kavandatav huvihariduse, huvitegevuse ja noorsootöö optimeerimine peaks suutma pakkuda sama raha eest paremat kvaliteeti. Või siis väiksema raha eest sama kvaliteeti.

Ega noortele olegi tähtis asutuse juriidiline vorm — neid huvitavad ikka asja sisu ja tase. Selles võtmes ei ole keskuse likvideerimine probleem: jäävad ju alles nii ekstreemspordihall, tehnikakeskus kui Männimäe noortetuba. Nõnda on igatahes võimalik linnavõimu selgitusi mõista.

KÕIGE suurem muudatus on see, et noortekeskus kolib kultuurimajja. Ilmselt hõlmab sealne tegevus juhtimist, planeerimist ja projektide kirjutamist. Samuti tekib renoveeritud kultuurimajas spetsiaalne avatud noorsootöö korraldamise ala.

Järelikult võidavad noored volikogu otsusest päris palju, sest kõik jääb alles ja üht-teist tuleb juurdegi. Saan aru nõnda, et aastal 2011 on mingist ajast peale Viljandis kaks noortetuba: üks kultuurimajas, teine Männimäel keskuse senistes ruumides.

Selline arusaam tekkis mul volikogu istungil — varem olin arvanud, et noorsootöö Männimäel lõpeb. Siiski teevad mind ettevaatlikuks linnapea sõnad. Nimelt avaldas ta volikogu ees kahtlust, kas oleme nii rikkad, et kahel kohal jätkata.

TEKIB küsimus, kas meid pole eksitatud. Ühelt poolt on vastuolu kultuurimaja eesmärkides: kas renoveeritud maja suudab mahutada nii noortekeskust kui linna kultuuritegevust? Teiselt poolt pole päris kindel, kas volikogu saalis räägitu oli tõene tulevikupeegeldus või ilus retoorika?

Linn on küll otsustanud, kuid arvan siiski, et debatt peab jätkuma. Nagu rõhutas üks mu hea tuttav, on demokraatia tervise huvides õige tuua arutelud kõigepealt leheveergudele, et võimukoridorides debattidesse tõsiselt suhtutaks. Kabinetiseinte vahele surutud diskussioon kipub jääma väikeseks kuubikuks.

Kui keegi kahtleb, kas kõnealune teema on püstitatud konstruktiivselt, siis väidan, et on. Tunnustan igati linnavõimu plaani anda noortekeskuse tegevuse ümberkorraldamiseks pool aastat. Usun, et sellest piisab. Kummatigi peaks nii noortel kui elukogenumatel olema võimalus noorsootöö sisu kohta sõna sekka öelda.

Linnavalitsus võiks rahvale leheveergudel teada anda, mis juhtuma hakkab. Seejärel tuleks võimaldada elanikel oma soove väljendada. Eks näita avalik arutelu Viljandi laste- ja noortesõbralikkust.

TEISEKS soovin, et minu ja ilmselt ka paljude teiste linnakodanike kahtlused hajutataks. Tahan saada kinnitust, et olen õigesti aru saanud: Viljandisse ikka tekib kaks noortetuba. Kui see nii on, huvitab mind, kui pikaks ajaks. Kui kõnealune periood osutub lühikeseks, mis saab tühjaks jäävatest ruumidest? Praegu võib hea tahtmise juures välja arvutada, et optimeerimine on kallim kui senine töökorraldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles