Austraalia lööb kahju kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirde-Austraalia üleujutused on tekitanud sealsele taristule katastroofilist kahju ja katkestanud enamiku söekaevanduste töö.

Analüütikute hinnangul kahaneb Austraalia sisemajanduse kogutoodang tulvade tõttu umbes 5 miljardit kohalikku dollarit (2,25 miljardit eurot) ehk 0,4 protsenti.

Queenslandis vee alla jäänud ala on suurem kui Prantsusmaa ja Saksamaa kokku. Üle kahekümne asula on tulvade tõttu ümbruskonnast ära lõigatud, evakueeritud on mitusada tuhat inimest.

Tohutu üleujutus võib kalliks maksma minna maailma terasetööstusele, sest üle on ujutatud ka kaevandused, kus toodetakse pool maailma terasetööstuses kasutatavast koksisöest. Austraalias ei tööta praegu 75 protsenti kaevandustest.

Queensland on ka oluline põllumajanduspiirkond ja vesi on kahjustanud saaki. Suletud on lennuväljad ja raudteemagistraalid. Üleujutused on alates novembri lõpust nõudnud vähemalt kümne inimese elu.

Osariiki tekkinud «sisemerd» ilmestavad majade katused, üksikud kõrgemad künkad, kuhu on pagenud kariloomad, ning inimesi ja päästevarustust vedavad paadid.
Queenslandi viiekümne aasta rängimad tulvad põhjustas ilmastikunähtus La Niña, mis jahutab Vaikse ookeani idaosas vett ja on viimase kahe nädala jooksul Kirde-Austraalia paduvihmadega üle kallanud.

Prognooside järgi võivad sademed jätkuda veel ligemale kolm kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles