Euro tulek töölepingu tingimusi ei muuda

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Soomets
Elina Soomets Foto: Elmo Riig

Tööinspektsiooni jurist Elina Soomets (pildil), kuidas mõjutab Euroopa ühisrahale üleminek töösuhteid?

Euro kasutuselevõtt ei muuda iseenesest ühegi töölepingu tingimusi ega anna võimalust seda ühepoolselt muuta või lõpetada. Töötasu kokkulepitud väärtus jääb samaks, vahetub ainult selle vääring.

Kuidas tehakse ümberarvestus?

Matemaatiliselt ümardatakse seni kroonides väljendatud summad alates 2011. aasta 1. jaanuarist eurodeks. Ümberarvestuskurss on 1 euro = 15.6466 krooni.

Ümardatakse ühe sendi täpsusega, võttes arvesse kolmandat komakohta. Kui seal on 0—4, jäetakse koma järel teisel kohal olev number muutmata. Kui pärast koma seisab kolmandal kohal 5—9, ümardatakse teisel kohal olev number ülespoole. Näiteks 278.01567-eurose summa puhul saadakse 278.02 eurot.

Kas tööandja peab vormistama mõne dokumendi, millest nähtub töötaja palk eurodes?

Õigusselguse huvides on soovituslik teatada töötajale ühe kuu jooksul, kui suur on tema töötasu eurodes, kuid seda ei pea tegema ilmtingimata töölepingu või selle lisaga. Informeerida võib ka muus vormis, näiteks kirjaga. Kui keegi küsib oma eurodes makstava töötasu andmeid, on tööandja töölepingu seadusest tulenevalt kohustatud need esitama.

Ainult siis, kui töötasu «ilustatakse» — ümardatakse töötajale soodsas suunas täiseurodeni, muutes nõnda palga suurust —, on vaja vormistada lepingu muudatus või lisa. Soodsa ümardamise juhtudel tuleb seda teha kõigi töötajate puhul.

Oluline on teada sedagi, missugused on uuest aastast eurodesse ümberarvutatuna miinimumtasumäärad. Tunnis on töötasu alammäär 1.73 eurot ja kuus on see täisajaga töötamise korral 278.02 eurot. Sentigi alla selle maksta ei tohi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles