Euroaasta 2011 tõi kamaluga uusi võimalusi, määrasid ja reegleid

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta tõi kaasa tavalisest enam muudatusi. Kõige raskem on harjuda uue rahaga.
2011. aasta tõi kaasa tavalisest enam muudatusi. Kõige raskem on harjuda uue rahaga. Foto: Elmo Riig

Aasta algul jõustus hulk Eesti majanduselu puudutavaid muudatusi, millest osa on tingitud euro tulekust, teised aga uutest seadustest ja reeglite ajakohastamisest.

Mõistagi hakkab inimestele kõige rohkem silma see, mis puudutab nende rahakotti. Kui vääringu vahetumine ja mitmesugustest teguritest põhjustatud hinnatõus kõrvale jätta, pole muudatused selles vallas siiski suured.

Enamiku töölkäijate pangakontole hakkab palka laekuma protsent või kaks vähem kui eelmisel aastal, sest taastuvad teise pensionisamba maksed. Mahavõetav summa sõltub sellest, millise variandi inimene riigi pealesunnitud maksekatkestuse ajaks valis.

Tulu- ja sotsiaalmaksu määr jäävad senisele tasemele — 21 ja 33 protsendile. Küll aga suureneb veidi maksuvaba tulu, mis on tänavu 144 eurot (2253.10 krooni) kuus ehk 1728 eurot (27 037 krooni) aastas.

Sotsiaalmaksu minimaalne alus on 278.02 eurot kuus, mis teeb minimaalseks kuumakseks 91.75 eurot.

Maksu- ja tolliameti teatel arvutatakse kirjeldatud määrasid alates 2011. aastast kõikide tulude puhul, olenemata sellest, millise perioodi eest väljamakse tehakse.

Käibemaksu tasub ostja

Veidi muutus 1. jaanuaril ka käibemaksuseadus. Tavainimesele on olulisim see, et kinnisasjade ja metallijäätmetega sooritatavates tehingutes rakendatakse edaspidi pööratud käibemaksukohustust.

Nende kaupade korral ei tasu käibemaksu enam müüja, vaid ostja.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Katarina Tuuliku sõnul aitab pöördmaksustamine vältida kinnisvara- ja metallijäätmetehingute puhul sagenenud käibemaksupettusi. Nendes valdkondades kiputi kasutama lihtsat skeemi: ostja arvas käibemaksu oma maksustatavalt käibelt maha, kuid müüja jättis saadud summa riigieelarvesse tasumata.

Käibemaksuseaduse muudatuste kohta saab täpsemat infot internetilehelt foorum.emta.ee, kus on ühtlasi võimalik esitada spetsialistidele küsimusi.

Ettevõtlust alustada on lihtsam

Ehkki ettevõtte asutamine on Eestis juba mõnda aega olnud Euroopas üks lihtsamaid, muutub see uuel aastal veel kergemaks. Nüüd on võimalik luua firma, ilma et selleks peaks isegi sissemakset tegema.

Justiitsminister Rein Lang selgitas, et kui mõni inimene soovib näiteks hakata äriühingu kaudu nõustamisteenust pakkuma, on tal vaja vaid teadmisi ja pealehakkamist, ehkki äriseadustik nägi osaühingu asutamiseks ette vähemalt 40 000-kroonist sissemakset.

Miinimumkapitali nõue jääb kehtima ka edaspidi, kuid nüüd ei pea ettevõtlust alustav inimene tasuma seda osaühingu asutamise ajal. Kui kavandatav osakapital ei ole üle 25 000 euro ja firma asutajad on füüsilised isikud, võib sissemaksed edasi lükata, kuni ettevõtmine jalad alla saab.

Asjade niisuguse korraldusega kaasnevad kummatigi lisatingimused. Näiteks ei saa omanikud enne kapitali sissemaksmist ettevõttest dividende võtta ja vastutavad tasumata osa ulatuses osaühingu kohustuste eest oma varaga.

Tegevusalasid, mille puhul äri saab püsti panna algkapitalita, pole siiski kuigi palju. Ülejäänute abistamiseks on riik loonud toetusmehhanismid, näiteks KredExi pakutava stardilaenu käenduse. Kui seni võis seda taotleda ka Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse (EAS) vahendusel, siis uuest aastast tuleb huvilisel pöörduda otse Swedbanki, SEB panka, Eesti Krediidipanka või Marfin panka. Stardi- ja kasvutoetust pakub endiselt EAS.

KAPITAL
Euro tuleku tõttu muutus firmade miinimumkapitali nõue veidi väiksemaks.
• Kui seni oli minimaalne osakapital 40 000 krooni, siis uuest aastast on see 2500 eurot ehk vanas rahas 39 116.50 krooni.
• Aktsiaseltsi miinimumkapital on 400 000 krooni asemel 25 000 eurot ehk 391 165 krooni.
Allikas: justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles