Suurim vastutus on hoida üksteist

Ene Ergma
, riigikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma.
Riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu esimehe Ene Ergma kõne Eesti Televisioonis (lühendatud variant)


UUS aasta on kätte jõudnud. Eestis on käibel meie jaoks uus raha — euro. Hea on tõdeda, et meil on käibel turvaline valuuta, mida kasutab suur osa Euroopast ja aktsepteerib kogu maailm.

Eurot kasutavate riikide perre astumise järel on Eesti üks tugevamini lõimunud riike maailmas. Pole palju maid, mis kuuluvad NATO-sse ja Euroopa Liitu ning on Schengeni leppe kaudu osa Euroopa Liidu piirideta tsoonist.

Tugevam seotus tähendab rohkem kontakte, suuremat turvalisust ja paremaid võimalusi meile kõigile. Sellist kindlustunnet vajame praegu ja tulevikus. Riigi jätkusuutlikkus ei ole tühi sõnapaar. Riigil on kohustus mõelda peale tänase ka homsele päevale.

KUI vaadata tagasi riigikogu ja valitsuse viimase nelja aasta tööle, siis saab seda võrrelda suusahüppaja sportliku sooritusega. Riigikogu ja valitsus tõusid hüppetorni üsna eufooriliselt, suurele hoovõtule aastatel 2007 ja 2008 järgnes konarlik õhulend. Rekordit me ei püstitanud, hea, et majanduskriisis jalgadele maandusime.

Tunnustan XI riigikogu, kes suutis võtta vastu raskeid otsuseid. Tunnustan valitsust, kes esimest korda meie ajaloos valimistest valimisteni vastu pidas ja kindlalt riigitüüri hoidis.

ME valime märtsis uue riigikogu. Ma näen juba tõusmas uut optimismilainet: valimislubadustes hakatakse peagi jagama maksutulu kasvu, mida pole isegi veel teenitud ega riigikassasse kogutud. Tuletan meelde, et selle aasta riigieelarve plaanitud defitsiit on 1,6 protsenti. See tähendab, et paraku elab meie riik võlgu.

Vastutustundega riigi rahaasjadesse suhtumisele vastandatakse Eestis raskustes inimeste toimetulekut ja käekäiku. Need, kes ütlevad, et inimestele tuleb anda õnge asemel kala, peaksid ka avalikult ütlema, et selle kala laename lastelt, kes pole veel sündinud ja kellele sellisel juhul pärandame suure võlakoorma. 580 000 töötavat inimest maksavad riigikassasse makse ning kannavad nii ka töötute ja abivajajate koormat.

Me peame looma ja hoidma inimeste töökohti, selle eelduseks on riigi konkurentsivõime ja toimiv majandus.

Märtsis toimuvatel valimistel jagunevad parteid kaheks. Ühed arvavad, et astmeline tulumaks ja enesega toimetulevate inimeste suurem maksustamine viivad riigi majanduse õitsengule. Teised on veendunud, et majandust tuleb elavdada ja luua suurema lisaväärtusega tooteid. Selleks on vaja piisavate oskuste ja teadmistega haritud inimesi.

RIIK ei ole ainult hulk institutsioone, riik ei ole ainult reeglid ja neile allumine. Riik on iga inimene, tema kodu ja pere. Olgem kohal seal, kus meil on võimalik aidata, lausudes lahke sõna või ulatades abikäe. Kuulakem, märgakem ja aidakem teist inimest. Igaüks, kes teeb korda oma kodu, viib ellu oma ideed või aitab teist inimest, on meie riigile hea kodanik.

Suurim vastutus on hoida üksteist ning olla aus ja vaba inimene.

Ilusat uut aastat teile kõigile!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles